2188527
Binnenland

Arrestaties na dna-match

Nederlanders opgepakt voor leveren wapens aan terroristen

Amsterdam - De politie heeft maandag drie Nederlandse mannen aangehouden die ervan verdacht worden wapens te hebben geleverd aan de Franse terreurverdachten Reda Kriket en Anis Bahri. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag. Het gaat om een Groninger (26), een 53-jarige man die vastzit in Zaanstad en een 30-jarige man zonder vaste verblijfplaats.

De dna-sporen van de mannen werden aangetroffen op vuurwapens in een schuilplaats van Islamitische Staat (IS) in Argenteuil, een voorstad van Parijs. De wapens werden twee dagen na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016 ontdekt in een het IS-hol. In de schuilplaats werden vijf kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften gevonden.

Aanslag voorkomen

Het appartement werd gehuurd door Reda Kriket, die meteen is aangehouden. De Franse autoriteiten zijn ervan overtuigd dat ze met de vondst van het wapenarsenaal destijds een terreuraanslag hadden voorkomen. De tweede verdachte, Anis Bahri, is in 2016 in Rotterdam aangehouden. Ook in zijn appartement lag veel munitie. Beiden zijn volgens de Franse justitie samen in Syrië geweest en hebben daarvoor gereisd tussen Frankrijk, België en Nederland.

Dna-match

In het grote onderzoek dat volgde bleek een dna-match. Sporen zaten op de binnenkant van vuurwapens en ook op een sporttas. De verdachten uit Nederland worden deze week door de politie verhoord. Bij het doorzoeken van woningen, hotelkamer en cellen is onder meer een shotgun en een pistool gevonden.

Een vierde, 22-jarige verdachte, is niet aangehouden. Hij is gedetineerd in Sassenheim na een geweldsmisdrijf. De politie gaat hem verhoren.

Kriket en Bahri worden in Frankrijk vervolgd voor het plannen van een aanslag in 2016. Ze hebben banden met de groep terroristen die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Brussel en Parijs in 2015 en 2016.