Nieuws/Buitenland
218950275
Buitenland

Dodental brand Iraaks ziekenhuis loopt op tot 82, meer dan honderd mensen gewond

Mensen verzamelen zich rondom het ziekenhuis.

Mensen verzamelen zich rondom het ziekenhuis.

Bagdad - Bij een brand in een ziekenhuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 82 doden en 110 gewonden gevallen. In het gebouw werden coronapatiënten behandeld. Van de dodelijke slachtoffers zaten er tientallen aan de beademing.

Mensen verzamelen zich rondom het ziekenhuis.

Mensen verzamelen zich rondom het ziekenhuis.

De brand in het Ibn Khatib ziekenhuis ontstond in de nacht nadat door een ongeval een zuurstoftank was ontploft. De brand verspreidde zich snel over de verdiepingen. Alle patiënten zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen.

Nalatigheid

Volgens premier Mustafa al-Kadhem is er sprake van nalatigheid. Hij heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de fatale brand. De directeur van het ziekenhuis en leiding van het beveiligings- en onderhoudspersoneel zitten vast in afwachting van het onderzoek.

Ook heeft al-Kadhemi minister van Volksgezondheid Hassan al-Tamimi op non-actief gesteld. De minister wordt ondervraagd over de ziekenhuisbrand, evenals de gouverneur van Bagdad en de hoogste volksgezondheidsfunctionaris van Oost-Bagdad. De premier verwacht de resultaten van het onderzoek in vijf dagen te kunnen presenteren.

Een mensenrechtencommissie van de regering noemde de brand „een misdaad” tegen de coronapatiënten die door de brand stierven terwijl ze hun leven aan de autoriteiten hadden toevertrouwd. De premier heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Irak telt officieel iets meer dan 1 miljoen coronabesmettingen, het grootste aantal van alle Arabische staten. Sinds het begin van de pandemie zijn in Irak meer dan 15.000 mensen overleden aan Covid-19. Ongeveer 300.000 mensen hebben een eerste coronaprik gehad.