Nieuws/Binnenland
2191382
Binnenland

PvdA’er Servaes nieuwe directeur Oxfam

Den Haag - Voormalig PvdA-Kamerlid Michiel Servaes wordt de nieuwe directeur van hulporganisatie Oxfam Novib. Hij is de opvolger van Farah Karimi, oud-Kamerlid van GroenLinks. Servaes was in het vorige kabinet buitenlandwoordvoerder van zijn partij. Daarna keerde hij terug naar zijn oude werkgever, Buitenlandse Zaken, waar hij zich ontwikkelingshulp bezighield.

De PvdA’er treedt aan nu de hulporganisatie zich heeft moeten verantwoorden voor seksueel wangedrag bij de Britse zusterorganisatie Oxfam GB na de aardbeving op Haïti in 2010, waar medewerkers seksfeesten hielden met (midnerjarige) prostituees. Het Nederlandse Oxfam Novib, dat 8 miljoen euro aan het hulpproject bijdroeg, wist al jaren van het misbruik, maar hield donateurs onwetend.

Inmiddels heeft minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met de hulpsector strakkere afspraken gemaakt om seksueel wangedrag te voorkomen en te bestraffen. Organisaties raken subsidie kwijt als ze wangedrag niet aanpakken. Servaes werkte als hoge ambtenaar mee aan het vormgeven van de afspraken. Hij begint op 1 oktober.