Nieuws/Binnenland
2191412
Binnenland

Top ministerie onzorgvuldig met klacht

Frans Leeuw.

Frans Leeuw.

Den Haag - De top van het ministerie van Justitie en Veiligheid is onzorgvuldig omgesprongen met een klacht van een klokkenluider over beïnvloeding van onderzoek. Dat concludeert een onderzoekscommissie vandaag. WODC-directeur Frans Leeuw stapt daarom per direct op.

Frans Leeuw.

Frans Leeuw.

De klokkenluidster, werkzaam bij het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) dat onder het ministerie valt, merkte dat onderzoeken naar het drugsbeleid beïnvloed werden. Die zouden daardoor vooral onderschrijven wat het kabinetsbeleid is, politiek gevoelige conclusies werden er geprobeerd uit te halen.

Volgens een onderzoekscommissie was die melding terecht omdat zij daadwerkelijk kon vermoeden dat er gepoogd werd het onderzoek te beïnvloeden. Er is met de klachten daarover echter onzorgvuldig omgesprongen.

De directeur van het WODC heeft de melding „niet behandeld met de vereiste zorgvuldigheid.” Hetzelfde geldt voor de secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar op het ministerie die er ook van op de hoogte was. Ook hij heeft de melding van de klokkenluidster „niet met de vereiste zorgvuldigheid behandeld.” De klokkenluidster voelde zich totaal niet gehoord en stapte uiteindelijk naar de pers met haar pikante verhaal.

Naar beïnvloeding van overheidsonderzoeken lopen, naar aanleiding van deze zaak, nog twee onderzoeken. Dit onderzoek heeft wel vastgesteld dat de melding van de klokkenluidster terecht was omdat zij redelijkerwijs kon vermoeden dat er sprake was van een misstand. Naar het misstand zelf is door deze onderzoekscommissie geen onderzoek gedaan, dat volgt nog.