Nieuws/Binnenland
2191479
Binnenland

MH17-oproep van EU-leiders aan Rusland

BRUSSEL - De regeringsleiders van de EU-lidstaten zullen Rusland op hun top van volgende week oproepen volledig mee te werken aan het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.

Moskou moet zijn verantwoordelijkheid nemen en volledig meewerken met alle inspanningen die zijn gericht op „waarheid, gerechtigheid en rekenschap”, staat in de uitgelekte ontwerpconclusies van de top.

De 28 lidstaten hadden Rusland al eerder gewezen op zijn verplichting mee te werken, zoals is verwoord in VN-Veiligheidraadsresolutie 2166. Zij gaven ook al hun „zeer nadrukkelijke steun” voor de Nederlandse aanpak om Rusland aansprakelijk te stellen.

Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is die steun enorm behulpzaam om gezamenlijk druk te kunnen uitoefenen op het Kremlin. Dat blijft ontkennen dat het een rol heeft gespeeld bij het neerhalen van de vlucht boven Oekraïne. Daarbij vielen in 2014 298 doden, onder wie 196 Nederlanders.

Alle staten die kunnen bijdragen aan de vervolging van de daders moeten dat doen, maar Rusland was in dit opzicht tot nu toe niet bereid tot samenwerking, zei een EU-zegsvrouw eerder.