Nieuws/Buitenland
2192295
Buitenland

Hongarije wil asielzoekers helpen strafbaar maken

De Hongaarse premier Viktor Orban.

De Hongaarse premier Viktor Orban.

Kunnen Hongaarse hulpverleners straks gestraft worden als ze bijvoorbeeld eten en drinken geven of informatie geven over asielprocedures aan asielzoekers? De kans is groot. Het Hongaarse parlement stemt woensdag over het wetsvoorstel van de regering en de partij van premier Viktor Orbán heeft daar een meerderheid.

De Hongaarse premier Viktor Orban.

De Hongaarse premier Viktor Orban.

Wie ‘illegale migratie’ helpt, riskeert binnenkort een celstraf oplopend tot drie maanden. De wet richt zich vooral op asielzoekers waarvan later blijkt dat zij geen recht op asiel hebben. Dat is voor hulpverleners niet altijd goed in te schatten in een eerder stadium.

Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op het wetsvoorstel. Zo schrijft Human Rights Watch in een verklaring: „De wet bestraft activiteiten die rechtmatig en noodzakelijk zijn, vooral in een land waar de regering systematisch het asielsysteem aan het ontmantelen is.”

Het uitdelen van geld, eten en drinken of informatiefolders over hoe je een asielaanvraag moet indienen, kan dan bestraft worden met een gebiedsverbod voor een zone van 8 kilometer aan de Hongaars-Servische grens.

De Hongaarse premier Viktor Orbán doet zijn best zo veel mogelijk migranten te weren uit Hongarije. Hij heeft non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die zich inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers eerder al bedreigd met sluiting.