Nieuws/Binnenland
2193138
Binnenland

15 procent boeren benaderd door criminelen

AMSTERDAM - Criminele organisaties hebben al 15 procent van de Nederlandse boeren benaderd met de vraag of zij tegen een ruime vergoeding vrijstaande stallen of loodsen willen afstaan. Dat blijkt uit het Trouw-onderzoek ’De Staat van de Boer’.

In het zuiden van Nederland houden politie en justitie er rekening mee dat 1 tot 3 op de 5 boeren door criminelen worden benaderd. Volgens Freek Pecht, coördinator synthetische drugs van de politie Zeeland-West-Brabant, neemt de druk de laatste jaren ondanks het grote aantal invallen, alleen maar toe, zo zegt hij in Trouw. „Veel agrariërs hebben geen opvolger, en de leegstand neemt zichtbaar toe. Dan wordt het voor boeren wel erg moeilijk om ’nee’ te zeggen als er iemand langskomt die geld aanbiedt.”

Meldpunt

Landbouwminister Carola Schouten wil de macht van de supermarkten beperken. Dat zegt ze in een reactie op het boerenonderzoek in de krant. Schouten komt daartoe met een meldpunt voor agrariërs die vinden dat supermarkten en andere afnemers te weinig betalen. De minister schakelt ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in, de toezichthouder die let op eventuele kartelvorming.

Volgens Schouten gebeurt het geregeld dat supermarkten ’bovenwettelijke eisen’ aan producten stellen, maar boeren daar niet voor belonen. Agrariërs komen klem te zitten: hun voedsel moet van de allerbeste kwaliteit zijn, maar consumenten zijn nauwelijks bereid daar meer voor te betalen. Onder de streep is de boer de dupe.