Nieuws/Binnenland
2193614
Binnenland

Getoeter luchtalarm wekt Gelderlanders

APELDOORN - Bewoners van het noorden en oosten van Gelderland zijn in de nacht van dinsdag op woensdag wakker geschrokken van enkele korte geluiden die de palen voor het luchtalarm uitstootten. Dat kwam omdat tijdens het tweewekelijkse op tijd zetten van de palen vermoedelijk een vinkje is vergeten weg te halen.

Daardoor klonk een testtoon, een soort claxonstoot. Die klinkt anders dan het echte luchtalarm, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. „Dan was er wel paniek uitgebroken. Maar wij zijn niet overstroomd door telefoontjes van bezorgde burgers.”

’Excuses’

De toon kwam uit alle palen in het gebied van Noord- en Oost-Gelderland. Volgens de woordvoerder zijn er gelet op berichten op Twitter wel mensen wakker van geschrokken. „Wij willen onze excuses maken voor deze vroege wake-up call.”

Hoe vaak er claxonstoten te horen waren, is overigens onduidelijk. Volgens de woordvoerder had dat slechts één keer moeten gebeuren, maar op Twitter wordt gesproken over drie korte stoten.