Nieuws/Buitenland
219410744
Buitenland

’Britse koning Charles III officieel gekroond op 3 juni 2023’

LONDEN - Charles III zal op 3 juni 2023 gekroond worden. Dat meldt Bloomberg. De ceremonie zal plaatsvinden in Westminster Abbey, waar traditioneel gezien Britse vorsten gekroond worden.

Bloomberg brengt het nieuws op basis van anonieme bronnen in het paleis. Buckingham Palace wil nog niet ingaan op het nieuws waar Bloomberg mee komt, zij noemen de datum „pure speculatie.” Charles zal 74 zijn als hij gekroond wordt, waarmee hij de oudste persoon is die gekroond zal worden tot Britse koning.

Officieel is nog niets over het plan losgelaten, maar de keuze lijkt logisch. Afgelopen 3 juni was ook het hoogtepunt van vieringen van het platina jubileum van Elizabeth. Hij is officieel al koning sinds de dood van Elizabeth op 8 september.

De ceremonie moet kleiner en ingetogener zijn dan die van zijn moeder, koningin Elizabeth II. In 1953 waren daar 8000 mensen vanuit de hele wereld bij aanwezig, volgend jaar staat het maximumaantal zeer waarschijnlijk op 2000. Het is gebruikelijk dat er veel tijd zit tussen de aanvang van het koningschap en de kroning, dat was bij eerdere vorsten zoals Elizabeth II en George VI namelijk ook het geval. Alle Engelse (en later Britse) vorsten worden sinds 1066, de kroning van Willem de Veroveraar, gekroond in het Londense Westminster Abbey.

Gezalfd en gezegend

De dag van Charles’ kroning moet vlak voor het begin van de zomer een hoogtepunt worden van festiviteiten die meerdere dagen in beslag gaan nemen. Volgens de bronnen van Bloomberg zijn de autoriteiten er nog niet over uit welke dagen officiële feestdagen en dus vrije dagen zullen zijn in het komende jaar. Het koninklijk huis hult zich vooralsnog in stilzwijgen.

Charles III moet tijdens de kroning in de Westminster Abbey op een troon gaan zitten met scepter en staf en hij wordt gezalfd en gezegend door geestelijken. Hij krijgt dan naar verwachting de kroon van Sint Edward op zijn hoofd. Die weegt meer dan 2,3 kilo en is voornamelijk vervaardigd uit goud en een heleboel edelstenen. De kroon werd al eens ingezet voor een Engelse koning Charles, Charles II in 1661. Naast koning van het Verenigd Koninkrijk is Charles tevens de vorst van onder meer Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en enkele Caribische eilandstaatjes.