Nieuws/Binnenland
2195932
Binnenland

Amsterdam wil sjoemelsigaretten uit de handel

Amsterdam - De gemeente Amsterdam wil dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit sjoemelsigaretten uit de handel gaat halen die meer teer, nicotine en koolmonoxide bevatten dan wettelijk is toegestaan. Het stadsbestuur sluit zich aan bij het bestuursrechtelijk handhavingsverzoek aan de NVWA.

Dat meldde verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim (Zorg) woensdag aan de gemeenteraad van Amsterdam. Uit het recent verschenen rapport van het RIVM blijkt dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide, voor alle sigaretten vele malen groter is dan in de wet staat. „De gemeente Amsterdam sluit zich aan bij het bestuursrechtelijk handhavingsverzoek aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om deze te verzoeken onmiddellijk op te treden, zodat de Nederlandse consument in het vervolg uitsluitend sigaretten te koop krijgt aangeboden die wél voldoen aan de wettelijke maximale TNCO-waarden”, laat een woordvoerder weten.

De stad trekt op met strafrechtadvocate Bénédicte Fiqc en longarts Wanda de Kanter, die eerder al strafrechtelijke vervolging van de tabaksindustrie wilden afdwingen. Vorige week kondigden Fiqc en De Kanter aan een handhavingsverzoek te sturen naar de NVWA. Zij willen desnoods via de rechter afdwingen dat de sigaretten die niet aan de wettelijke vereisten voldoen uit de schappen worden gehaald.

Amsterdam sloot zich eerder ook aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. Het Openbaar Ministerie liet in februari weten dat er geen strafzaak tegen de sigarettenfabrikanten gestart gaat worden. Advocaat Ficq wil dat via het gerechtshof alsnog afdwingen.