Nieuws/Binnenland
2196099
Binnenland

’Testosteronbom met macht wordt sneller een narcist’

Macht. De één kan er beter mee omgaan dan de ander.

Macht. De één kan er beter mee omgaan dan de ander.

ROTTERDAM - Vaak wordt gedacht dat narcisten zichzelf in machtsposities manoeuvreren, waarna ze narcistisch gedrag vertonen zoals zelfverrijking en met de eer van anderen strijken. Maar volgens wetenschappers van de Erasmus Universiteit maakt juist het hebben van macht op zichzelf van sommige mensen narcisten. Dat zijn dan wel mensen met relatief veel testosteron.

Macht. De één kan er beter mee omgaan dan de ander.

Macht. De één kan er beter mee omgaan dan de ander.

Volgens gedragsdeskundigen Nicole Mead en Anika Stuppy worden mensen met weinig testosteron geen narcist wanneer ze macht krijgen. Zij onderzochten de relatie tussen narcisme en macht onder meer dan tweehonderd mensen. Die werden over twee groepen verdeeld. De ene groep bestond uit een leider en ondergeschikten, in de andere groep hadden alle teamleden evenveel beslissingsbevoegdheid.

Ook werden er vragenlijsten en speekselmonsters afgenomen. Dat laatste om de testosteronniveaus vast te stellen. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon dat in verband wordt gebracht met onder meer seksdrift, de ontwikkeling van spieren en energie. Bij vrouwen zijn de concentraties van deze stof veel lager dan bij mannen.

„Mensen die veel testosteron hebben, gaan narcistisch gedrag vertonen zodra ze macht krijgen. Het bleek dat dit niet komt doordat deze mensen zich sowieso superieur voelen. Maar omdat ze de ’baas’ zijn, vinden ze dat ze recht hebben op een speciale behandeling”, zegt onderzoeker Mead.

Collega Stuppy heeft daarbij een advies voor het bedrijfsleven: „Zet geen mensen op leidinggevende posities die gedrag vertonen dat hoort bij een hoog testosteronniveau, zoals een dominante houding, de verantwoordelijkheid claimen voor de successen van anderen, eigen fouten ontkennen en anderen de schuld in de schoenen schuiven.” Volgens haar is het verstandiger om te kijken naar daadwerkelijke competenties, talent en vaardigheden.