Nieuws/Binnenland
2196114
Binnenland

OM eist 18 maanden jeugddetentie in zaak Nick Bood

Haarlem - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt de 19-jarige Mads een jaar jeugddetentie voor zijn rol bij de fatale steekpartij die het leven kostte van Nick Bood. Hoewel Yasin (16) als hoofdverdachte geldt, wordt Mads verweten dat hij de moord mede heeft gepleegd.

Dat bleek woensdag in de rechtbank in Haarlem, waar de zitting tegen de jongen van 19 deels achter gesloten deuren werd gevoerd. De officier van justitie eiste 18 maanden jeugddetentie, waarvan zes voorwaardelijk. Mads zat al vier maanden in voorarrest.

Onze verslaggever Koen Nederhof was aanwezig bij de zaak. Lees zijn tweets onder aan dit bericht terug.

De zaak draait om de moord op de 16-jarige Nick Bood. Hij overleed aan de gevolgen van een steekpartij op 29 april vorig jaar in Zaandam. De Telegraaf onthulde eerder al dat een drugsschuld de reden was voor de steekpartij in het drukke centrum van de Noord-Hollandse stad. Daar was het op dat moment kermis, en tientallen mensen waren aanwezig toen Nick werd gestoken, wegrende en uiteindelijk ineenzakte voor een café. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed later in het ziekenhuis.

Yasin wordt gezien als de hoofdverdachte in de zaak. Hij moest vorige week al voor de rechter verschijnen, maar aangezien hij minderjarig is, vond die zitting plaats achter gesloten deuren. De zitting liep echter dusdanig uit, dat die donderdag verder gaat.

Volgens het OM wist Mads dat de confrontatie met Nick kon leiden tot een fatale steekpartij, trapte hij Nick bovendien toen Yasin had gestoken.