Nieuws/Binnenland
2196223
Binnenland

’Wrakduikers Grevelingenmeer verloren oriëntatie’

SCHARENDIJKE - De twee duikers die eind mei in het wrak ’Le Serpent’ in het Grevelingenmeer omkwamen, zijn vermoedelijk omgekomen doordat ze hun oriëntatie verloren. Dit heeft de politie woensdagmiddag bekendgemaakt na grondig onderzoek.

’De duikers zwommen vermoedelijk achter elkaar door het scheepswrak. Bij aankomst in het achterste gedeelte van het wrak raakten de duikers de weg kwijt. De oorzaak van dit oriëntatieverlies was mogelijk te wijten aan het slechte onderwaterzicht en het opgewoelde sediment in het wrak’, laat de politie in een verklaring weten. De onderzoekers hebben geen technische gebreken geconstateerd aan het duikapparatuur van het tweetal.

Volgens de politie maakten de duikers geen gebruik van een zogenaamde gidslijn. Dit is een haspel met daarbij enkele tientallen meters touw. Deze lijn bevestigt een duiker ergens buiten de ingang van het wrak, bijvoorbeeld aan de reling van het wrak, en duikt vervolgens het wrak in, de lijn van de haspel afdraaiend. Op het moment dat een duiker dan de gedesoriënteerd raakt, of niets meer kan zien door opgewoeld sediment, volgt de duiker zijn gidslijn terug naar het begin. Op deze manier is er altijd een verbinding naar buiten.

De twee duikers waren lid van duikschool Dive Post in Zoetermeer en waren volgens de politie zeer geoefend. Beiden volgden aanvullende opleidingen, waaronder die tot wrakduiker. Ook waren zij opgeleid tot duikinstructeur.

De mannen waren zaterdag 26 mei gaan duiken naar het scheepswrak in het Grevelingenmeer en hadden dit gemeld bij de uitbater van een nabijgelegen duikschool. Toen zij ’s avonds niet terug waren, sloeg de uitbater alarm. Hierbij werd een zoekoperatie gestart. Eén en twee dagen later vond het Landelijk Team Onderwaterzoekingen de stoffelijke overschotten van de ervaren duikers.