Nieuws/Binnenland
2197504
Binnenland

Muurschildering Keith Haring weer te zien

AMSTERDAM - Na dertig jaar onzichtbaar te zijn geweest, werd woensdag de enorme muurschildering van 12 bij 15 meter van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring weer zichtbaar.

In 1986 werd de unieke muurschildering door de toen 27-jarige Amerikaan aangebracht op de gevel van het Koelhuis op het Food Center in Amsterdam-West, maar slechts twee jaar later werd er isolatiemateriaal aangebracht, waardoor de tekening van Haring verdween. Sinds gisteren is het kunstwerk, de grootste bewaard gebleven muurschildering van Haring, teruggegeven aan de openbare ruimte in de hoofdstad. Na een eerste inspectie bleek het schilderij nog in redelijk goede staat. De komende tijd wordt het opgeknapt. Wereldwijd hangen er twintig Harings in de openbare ruimte.

Uniek

De tekening is behoorlijk uniek. Er zijn internationaal maar een paar muurtekeningen van Haring bekend. De kunstenaar werd in de jaren tachtig wereldwijd een fenomeen met zijn getekende poppetjes, maar bijvoorbeeld ook door het ontwerp van de fles voor Absolut Wodka. Op de Amsterdamse gevel staat een tekening van een fantasiedier, een zeemonster volgens het Stedelijk Museum, met daarop zittend een van zijn bekende poppetjes.

Destijds zat op deze plek het depot van het Stedelijk Museum op deze plek. Maar het pand had last van vocht en moest daarom worden geïsoleerd. Besloten werd met aluminium panelen de gevel af te dekken. De komende tijd wordt het schilderij gerenoveerd.

Het Food Center in Amsterdam wordt voor een deel omgebouwd tot woonwijk. Bouwconcerns Ballast Nedam en Volker Wessels, die het enorme terrein willen omdopen tot Marktkwartier hebben echter moeten beloven de tekening intact te laten.

Wens

Door het kunstwerk terug te geven aan de stad Amsterdam komt een grote wens in vervulling van kunsthandelaar Olivier Varossieau, graffiti-kunstenaar Mick La Rock en de Keith Haring Foundation. Zij ijverden er bij diverse partijen jarenlang voor om het schilderij op de 32 meter hoge westgevel van het zogeheten Koelhuis weer zichtbaar te maken.

De komende maanden zal het schilderij worden gerenoveerd. Morgen zal het Stedelijk Museum toelichten welke plannen het heeft met het immense schilderij.

Haring overleed in 1990 op 31-jarige leeftijd aan aids.