Nieuws/Binnenland
2197695
Binnenland

Blok: zorgen over kinderen overgebracht aan VS

DEN HAAG - De zorgen die in de Tweede Kamer leven over de behandeling van kinderen van asielzoekers en illegale migranten zijn overgebracht aan de Amerikaanse regering. Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op vragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

In de VS vindt volgens Blok momenteel „een serieus politiek en maatschappelijk debat” over de kwestie plaats, aldus de minister. „De uitkomst van de discussie wachten we af”, zo vertelde Blok woensdag, vlak voordat een hoopvol signaal vanuit de VS kwam.

Later op de dag werd bekend dat Donald Trump toch met een decreet komt, terwijl hij eerder weigerde stappen te nemen omdat de Democraten een door de Republikeinen gewenste oplossing blokkeren.

De kinderen worden in Amerika gescheiden van hun ouders nadat ze zijn opgepakt. Blok zei in een debat in de Tweede Kamer het „gevoel van afschuw” te delen bij beelden van gescheiden kinderen. Premier Mark Rutte noemde die beelden eerder „schrijnend.”

Onder meer coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen dat de Amerikaanse ambassadeur op het matje wordt geroepen over de „mensonterende” toestanden. Daar wil Blok niet aan. „Het ontbieden van de ambassadeur is niet aan de orde.” Blok heeft volgende week wel een afspraak met de ambassadeur en zal de zaak dan ook bespreken, zei hij.