Nieuws/Buitenland
2197906
Buitenland

Deze ’oude bak’ kan zomaar 40 miljoen opleveren

MONTEREY - Sotheby’s heeft in augustus tijdens het jaarlijkse Concours d’Elegance voor automobielen een zeldzaam pronkstuk in de aanbieding: een Ferrari 250 GTO uit 1962. Het veilinghuis verwacht een recordopbrengst van meer dan 45 miljoen dollar, een slordige 40 miljoen euro. Zoveel is bij een openbare verkoping nooit eerder betaald voor een „oude bak”.

De Italiaanse fabrikant bouwde slechts 39 exemplaren van dit snelle en elegante model. De racewagens leverden de afgelopen jaren steevast topprijzen op. In 2014 ving Bonhams voor zo’n klassieker uit 1963 het huidige record van 38,1 miljoen dollar.

Sotheby’s heeft echter vernomen dat onlangs een auto van dit type uit hetzelfde bouwjaar onderhands voor 70 miljoen van eigenaar is gewisseld.

De Ferrari 250 GTO die deze zomer onder de hamer komt, is sinds 2000 in het bezit van Greg Whitten, de topman van Numerix Software en oud-medewerker van Microsoft in de vroege jaren. In de bolide zit nog de originele motor, versnellingsbak en achteras. Ook de carrosserie is dezelfde die dik 55 jaar geleden uit de fabriek kwam rollen.

Het is niet bekendgemaakt wat Whitten er destijds voor over had.