Nieuws/Buitenland
2197974
Buitenland

Trump stopt met scheiden kinderen en ouders immigranten

Angst in de ogen van een vrouw uit Honduras en haar dochter.

Angst in de ogen van een vrouw uit Honduras en haar dochter.

WASHINGTON - Update - De Amerikaanse president Donald Trump maakt een einde aan het omstreden beleid om kinderen van illegalen na aankomst in de VS te scheiden van hun ouders en apart te detineren. Trump heeft daartoe een decreet ondertekend, waarvan een regeringsofficial de strekking al had onthuld.

Angst in de ogen van een vrouw uit Honduras en haar dochter.

Angst in de ogen van een vrouw uit Honduras en haar dochter.

Amerikaanse media meldden eerder op de dag dat Trump ’iets ging veranderen’ aan het zero-tolerancebeleid, nadat hem een storm van kritiek ten deel viel. Dat beleid schreef voor dat illegale migranten meteen werden vastgezet – in enorme aantallen, waarbij kinderen van ouders werden gescheiden, en vervolgens in opvangkampen belandden.

Het Witte Huis verdedigde zich aanvankelijk door te stellen dat Amerikaanse wetgeving dit nu eenmaal voorschrijft, en dat de Democraten een voorgestelde langetermijnoplossing van de Republikeinen frustreerden. Trump gaf de Democraten op Twitter de schuld van de wantoestanden, omdat ze nieuwe wetgeving tegenhouden.

Borstvoeding

Toch kon het Witte Huis niet blijven wegkijken toen de verontwaardiging tot grote proporties groeide. Ook de Nederlandse regering sprak zijn afkeur uit en liet dat rechtstreeks aan Washington weten. Op sociale media was het onderwerp dagenlang trending topic.

Kinderen van immigranten in een tentenkamp, sinds het ’zero tolerance’-beleid.

Kinderen van immigranten in een tentenkamp, sinds het ’zero tolerance’-beleid.

Schrijnende verhalen deden de rondte. Zo moest een moeder uit Honduras haar baby afstaan terwijl ze borstvoeding aan het geven was, zo vertelde een advocaat aan CNN. Een man uit hetzelfde land zou zelfmoord hebben gepleegd, nadat zijn kind was weggehaald.

Sneller

Het decreet dat Trump ondertekent, zorgt ervoor dat de families voorrang krijgen in het immigratieproces, zodat procedures sneller zullen verlopen. Het zero-tolerancebeleid blijft, behalve het scheiden van ouders en kinderen, van kracht. „We willen veiligheid voor ons land. Tezelfdertijd hebben we ook mededogen”, aldus Trump. „Het gaat dus om families bijeen te houden terwijl we er tevens voor zorgen dat we een zeer effectieve en stevige grens krijgen.”

Het Huis van Afgevaardigden stemt waarschijnlijk donderdag over twee wetsontwerpen, die het scheiden van families definitief moeten voorkomen en die andere problemen ten aanzien van immigratie oplossen. Of die voorstellen een meerderheid halen, is onzeker.