Nieuws/Binnenland
2198625
Binnenland

Oud-manager Schiphol moet kwart miljoen dokken

Amsterdam - De voormalige vastgoedmanager van Schiphol en diens vrouw moeten binnen twee weken ruim een kwart miljoen euro aan de luchthaven betalen. Het is de buit die zij afgelopen jaren door middel van valse facturen bij de luchthaven achterover zouden hebben gedrukt.

Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam bepaald. De rechter stelt vast dat de manager en z’n vrouw de luchthaven hebben opgelicht. Daarom mag ook het beslag dat Schiphol op hun twee huizen en bankrekeningen legde blijven liggen, totdat het verduisterde geld is terugbetaald.

De uitspraak is een opsteker voor Schiphol, dat ruim een jaar geleden ontdekte hoe hun technisch manager van de hoofdterminal op het vliegveld Frits G. en z’n partner Janet B. zeven jaar lang bijverdienden op kosten van de luchthaven. De twee hadden hiervoor ieder stiekem een bedrijfje opgericht, waarmee ze via een sluwe omweg rekeningen indienden bij Schiphol.

Etentjes

Dit ging jarenlang goed, omdat G. vanuit z’n functie precies wist hoeveel budget er over was voor de geplande werkzaamheden op de luchthaven en hij zelf bevoegd was om de valse facturen te tekenen. Zo regelde hij steeds aanvullende rekeningen voor ‘meerwerkkosten’ van aannemersbedrijven, waar twee vrienden van hem werkten.

Vervolgens werden deze kosten weer verrekend met rekeningen die de bedrijfjes van Frits en Janet indienden bij de aannemers. Op deze manier kregen zij in totaal zo’n zestig valse facturen betaald, van in totaal bijna 300.000 euro. De vrienden verdeelden de buit onderling, maar Frits en zijn vrouw incasseerden daarbij het meeste. Veel geld ging op aan luxe etentjes en apparatuur zoals dure versterkers en een TomTom. Bovendien lieten ze hun woningen op kosten van Schiphol voorzien van een nieuwe vloer, fris schilderwerk en een dakkapel.

Grote druk onzin

De voormalige vastgoedmanager beweerde tijdens de rechtszaak nog dat hij helemaal niks verduisterd had, en dat hij slechts onder grote druk van de door Schiphol ingeschakelde Hoffmans bedrijfsrecherche een bekentenis had afgelegd. Maar uit de opgenomen verhoren blijkt daar niets van. Deze verlopen volgens de rechtbank “kalm en zonder stemverheffingen”.

Bovendien zet Frits na afloop van de verhoren zonder protest z’n handtekening onder alle pagina’s met diens uitgewerkte verklaring. Dit, en omdat G. al ruim een jaar lang weigert openheid van zaken te geven over het gerommel met facturen en hij zelfs naar eigen zeggen de administratie van zijn bedrijfje heeft weggemaakt om belastend bewijs te vernietigen, oordeelde de rechter in zijn nadeel.