Nieuws/Binnenland
2198631
Binnenland

Koud? Hittegolf ligt al op de loer

De zomer kan beginnen: Nica (links) en Nadeche genieten van een ijsje op het Vrijthof in Maastricht.

De zomer kan beginnen: Nica (links) en Nadeche genieten van een ijsje op het Vrijthof in Maastricht.

Utrecht - De zomer is begonnen! Echter wel met frisse tegenzin. Een heus koufront met regen trekt deze ochtend over het land. Ook het weekeinde wordt nog kil. Zonaanbidders moeten dus nog even doorbijten. Hun geduld wordt ruimschoots beloond: na het weekeinde maken we grote kans op een hittegolf.

De zomer kan beginnen: Nica (links) en Nadeche genieten van een ijsje op het Vrijthof in Maastricht.

De zomer kan beginnen: Nica (links) en Nadeche genieten van een ijsje op het Vrijthof in Maastricht.

Volgens weerman Marco Verhoef van Weerplaza ’zegt dat niets over de rest van de zomer’, maar toch is de voorbode goed. De lente begon weliswaar met vrieskou, maar eindigt ongekend warm. Verhoef: „Hij is landelijk gezien nét niet goed genoeg geweest voor een warmterecord. Dat wil nog altijd zeggen dat het heel warm is geweest. Want net niet is nog altijd ver boven gemiddeld. Dus is het uitzonderlijk te noemen.”

Vlinder

Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit ziet hoe de natuur reageert op de exceptionele warmte: „We hebben bizarre maanden achter de rug qua temperatuur. Fascinerend natuurlijk”, vindt de beheerder van Natuurkalender. „Er gebeurt van alles. Muggen zijn bijna een maand eerder actief. De Vlinderstichting meldt extreem veel meldingen van de weerschijnvlinder, een schitterende vlinder waarvan je denkt dat-ie uit een tropische vlindertuin is ontsnapt.”

„Het is een topjaar voor het beestje dat bijna weg was uit ons land”, vervolgt Van Vliet. „Sinds de eeuwwisseling breidt hij zich uit, waarschijnlijk als een gevolg van klimaatverandering. Dat geldt overigens ook voor de eikenprocessierups, waarvan dit jaar extreem veel overlast wordt gemeld.”

Maandag

Weerplaza voorspelt dan wel een grote kans op een hittegolf volgende week, dat betekent niet automatisch een zonovergoten zomer. „Het heeft weinig met elkaar te maken”, is Verhoef resoluut. „Volgende week krijgen we weliswaar de zomerwarmte terug, maar het zegt niks over de tweede helft van juli en over augustus en september.” De weerman bekijkt het niettemin van de zonnige kant: „Het begin is wel veelbelovend.”

Als het KNMI-station in De Bilt vijf dagen op rij boven de 25 graden meet, waarvan er drie boven de 30 graden uitkomen, is er sprake van een hittegolf. De kans daarop is aanzienlijk, zegt Verhoef. „Maandag komen we al in de buurt van 25 graden in het zuidoosten van het land en vanaf dinsdag gaan we er op veel plaatsen (dik) overheen. Als we naar de pluim kijken is de kans groot dat we dit weertype, met zomerse temperaturen dan minimaal een week vasthouden. Daarbij zijn er ook kansen voor zelfs 30 graden of meer (tropische dagen) en dan moet je ook voorzichtig gaan denken aan een hittegolf.”

Daarmee gaat er volgens Weerplaza weer een record aan gruzelementen. Het aantal zomerse dagen, in de eerste 6 maanden van het jaar staat op 18. Dat gebeurde in 1992 en 2000. Ook dit jaar staat de teller ook al op 18 dagen. Met de hittegolf op komst, gaat het record er met een „aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” aan, aldus Verhoef.