Nieuws/Binnenland
2198643
Binnenland

Hoofdverdachte Yasin hoort eis OM

’M’n broertje werd voor mijn ogen bruut vermoord’

HAARLEM - De hoofdverdachte van de moord op Nick Bood hoort donderdag de eis van het Openbaar Ministerie. Alles wijst er volgens justitie op dat Yasin (16) vooraf van plan was om de Assendelver dood te steken. De nabestaanden hoorden woensdag tot afgrijzen opnieuw het hele verhaal.

De moeder van Nick nam gisteren tijdens de zitting tegen medeverdachte Mads van den P. (19) het woord. „Je wist dat je vriend wapens had en toch joeg je Nick op. Je bent toch oud genoeg om te weten dat als iemand wapens meeneemt, ze gebruikt kunnen worden? Jullie kunnen je verhaal nog doen, Nick niet. Ik moet horen hoe knap het is dat je je eindexamen hebt gehaald. Ja, jij wel.”

Zij, vader Dirk Bood en stiefbroer Lester maakten gisteren gebruik van hun spreekrecht. Lester, die getuige was van de steekpartij, liet zijn verklaring voorlezen door zijn vader. „De beelden zullen nooit van mijn netvlies af gaan. Ik zal dit voor altijd met mij mee moeten slepen. Het broertje wat ik zo graag wilde, is voor mijn ogen bruut vermoord.”

Drugsschuld

Dat gebeurde in Zaandam op 29 april vorig jaar. Vanwege een drugsschuld werd Nick naar het centrum gelokt, waar hij werd belaagd door een groep jongeren. Nick werd meermaals gestoken en bezweek na een korte achtervolging aan een steek in zijn borst.

Zowel de officier van justitie als advocaat Niek Hendriksen, die Mads bijstaat, wijzen naar Yasin als hoofddader. Nicks bloed zat op zijn messen en zes getuigen zagen hoe hij een beweging richting de borst van Nick maakte.

De rol van die getuigen is echter lastig: velen stemden hun verklaringen onderling af en wijzigden die gedurende het afgelopen jaar.

’Vrijgesproken’

Daarom vindt Mads’ advocaat Niek Hendriksen ook dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden van medeplegen. Hij betoogde dat niet vaststaat dat zijn cliënt vooraf wist dat Yasin zou gaan steken. Yasin blufte vaak dat hij zou gaan steken of zelfs moorden, maar niemand nam dat serieus. De vermeende trap die Mads zou hebben gegeven, trekt hij in twijfel.

Desondanks eiste de officier 18 maanden jeugddetentie, waarvan zes voorwaardelijk tegen Van den P. voor medeplegen van moord. Het zou voor de nabestaanden een schrale troost zijn. Vader Dirk Bood: „Alles is van ons afgenomen door twee laffe mannetjes. Ik haat jullie zo verschrikkelijk erg, vanuit het diepst van mijn hart.”