Nieuws/Binnenland
2199566
Binnenland

Afbeeldingen van bekenden gestolen

Zeeuwse hacker (19) opgepakt voor stelen naaktfoto’s van meisjes via iCloud

SLUIS - Een 19-jarige man uit het Zeeuwse Sluis is dinsdag opgepakt voor het stelen van naaktfoto’s van Zeeuwse meisjes en jonge vrouwen uit zijn omgeving. Via iCloud, de online opslagdienst van Apple, wist de hacker de foto’s te bemachtigen. De politie weet nog niet hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de foto’s ook zijn verspreid, meldt PZC. De foto’s waren bestemd voor eigen gebruik. De politie heeft alle beelden in beslag genomen.

In de woning van de man zijn een computer en enkele mobiele apparaten aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen en worden nader onderzocht.

Analyse

Door openbare sociale media-profielen van zijn slachtoffers, zoals Facebook, te analyseren wist hij achter antwoorden te komen op persoonlijke beveiligingsvragen. Daardoor kon hij toegang krijgen tot hun iCloud-account, zonder dat de slachtoffers dit wisten.

Uit het onderzoek bleek ook dat de man gamesites hackte. Hij was ook begonnen met het versturen van nepmails om daarmee wachtwoorden van zijn toekomstige slachtoffers te verzamelen.

Verhoord

Dinsdagmorgen om 09.00 uur is de man gearresteerd. Hij is naar het cellencomplex in Middelburg gebracht. Daar is hij al enkele keren verhoord.

De man verklaarde dat hij tot zijn daden kwam vanwege zijn psychische omstandigheden. Het is nog niet duidelijk wat die precies inhouden. Donderdagmiddag wordt hij voorgeleid.