Nieuws/Binnenland
219977958
Binnenland

Kamer kritisch over tijdelijkheid testbewijzen

Den Haag - Hoe tijdelijk is de inzet van toegangstesten? Een groot deel van de Tweede Kamer wil voorkomen dat Nederland voor lange tijd een ’testsamenleving’ gaat worden.

De Kamer spreekt donderdag urenlang over een plan van het demissionaire kabinet om toegangstesten in te zetten om heropening van bepaalde sectoren te versnellen. Om zo'n bewijs in handen te krijgen moeten mensen naar een speciale testlocatie. Ondernemers en organisaties moeten het bewijs bij de ingang controleren.

„Tijdelijk gebruik kan waardevol zijn”, zegt D66-Kamerlid Paternotte. „Maar het moet beperkt worden tot een korte periode.” De tijdelijkheid is niet stevig vastgelegd, stelt SGP-fractievoorzitter Van der Staaij. „Is dan niet de verleiding groot om toch zo’n toegangsbewijs te houden?”

Drie maanden

De wet mag overigens niet oneindig worden ingezet door het kabinet. Om de drie maanden is de Kamer aan zet om de inzet van verplichte toegangstesten wel of niet te verlengen. Als het aan de PvdA ligt blijft de wet niet op de plank liggen om in de toekomst nog een keer in te kunnen zetten. „Het moet echt voor de komende maanden”, zegt PvdA-Kamerlid Kuiken. „We moeten niet voorsorteren op mogelijke mutaties.”

De VVD stelt dat juist wel beschikbaar moet zijn in de toekomst. „We kunnen het nodig hebben in het najaar als er onverhoopt veranderingen optreden in het epidemiologisch beeld”, stelt Kamerlid De Vries. „Dan kunnen we voorkomen dat er grootschalige maatregelen nodig zijn.” GL denkt dat de coronacrisis ook nog geen ’gelopen race' is.

Zomer

Minister De Jonge (Volksgezondheid) wil de toegangstesten voor de zomer inzetten voor sectoren die volgens het openingsplan eigenlijk nog niet aan de beurt zijn. Door te testen, zo is het idee van het kabinet, kan dat alsnog sneller op een veilige manier.

„Als we er een paar maanden eerder kunnen beginnen waarom zouden we dan niet alles op alles te zetten om dat weer mogelijk te maken”, vraagt De Jonge zich af. Volgens hem kan het toegangstesten nog tot diep in de zomer nodig zijn voor bijvoorbeeld grote festivals met duizenden mensen. Het kan, zo legt de bewindsman, ook bijdragen om eerder veilig de 1,5 meter op een locatie los te laten.

De PvdA heeft serieuze twijfels over de plekken waar mensen straks mogelijk alleen met een testbewijs naar binnen mogen. Kuiken: „Met een beetje mazzel hebben alle volwassenen voor 1 juli een eerste prik gehad. Dan is het de vraag of het gerechtvaardigd is of je voor kleinere evenementen of een broodje in een lunchcafé deze maatregelen moet nemen.”

De politica vraagt zich af of het niet beter is om de lockdown voor bepaalde sectoren te verlengen. Kuiken: „Is het niet beter soms iets langer te wachten op opening dan voor tien weken zo'n heel circus op te tuigen? Waarom de test niet alleen inzetten voor grotere evenementen?”

Gratis

Een meerderheid van de Kamer wil af van de eigen bijdrage. Vanaf 1 juli zou de test maximaal 7,50 euro kosten. D66-Kamerlid Paternotte: „Met zo'n bijdrage werp je alleen een extra drempel op, dat kan ten koste gaan van de omzet van ondernemers.”

Verschillende Kamerleden maken zich zorgen over de bereikbaarheid van de teststraten. Vooral buiten de stad, zo merken meerdere politici op, is het lastig om in korte tijd bij een testlocatie te komen. GL-Kamerlid Westerveld noemt haar ouders als voorbeeld: „Ze wonen in de Achterhoek en moeten helemaal naar Enschede voor een test.”

In een nieuwe podcast van de Telegraaf nemen vier jonge journalisten de testsamenleving uitgebreid onder de loep. Is de nieuwe realiteit een betutteling of een ticket naar vrijheid?