Nieuws/Buitenland
2200034
Buitenland

Burger King door het stof om smakeloze campagne: ’Gratis hamburgers als je zwanger raakt van voetballer’

MOSKOU - Burger King heeft zijn excuses aangeboden voor een sociale mediacampagne in Rusland waarin vrouwen werden aangemoedigd om zich te laten bezwangeren door een WK-voetballer. Vrouwen die dit zou lukken, maakten kans op drie miljoen Russische roebel, omgerekend ruim 40.000 euro, en levenslang gratis hamburgers.

„Vrouwen, die in staat zijn om de beste voetbalgenen te ontwikkelen, zullen de basis voor het succes Russische nationale team leggen. Ga ervoor! We geloven in je!”, aldus de advertentie van de Burger King, die op veel kritiek kon rekenen toen deze online kwam.

Veel mensen noemden de reclame vrouwonvriendelijk. Al snel werd deze weer offline gehaald door Burger King. Nu heeft het bedrijf dus ook excuses gemaakt.

Omstreden quotes

Opvallend genoeg kwam de advertentie daags na de uitlatingen van Tamara Pletnyova, een conservatieve politica. Zij riep vrouwen op geen seks te hebben met buitenlandse voetbalfans – en zéker niet van een ander ras.

Of de advertentie een reactie met een kwinkslag had moeten zijn op Pletnyova’s uitlatingen, wilde een woordvoerder van Burger King volgens buitenlandse media niet bevestigen. Of de gratis hamburgers daadwerkelijk zouden worden uitgegeven, wilde men ook niet zeggen.