Nieuws/Binnenland
2200058
Binnenland

Extra beveiliging bij Turks Festival Arnhem

ARNHEM - Rond het Turks Festival dat dit weekend in het Arnhemse stadspark Presikhaaf wordt gehouden, treft de organisatie extra veiligheidsmaatregelen door de inzet van vrijwilligers. Zij moeten de politie assisteren bij het voorkomen van ongeregeldheden. Er bestaat grote vrees dat extreemlinkse activisten van ‘Doorbraak’ uit Nijmegen het festijn om politieke redenen willen verstoren.

De kwestie leidde woensdagavond in de gemeenteraad van de Gelderse hoofdstad tot een verhitte discussie nadat de linkse actiegroep stelde dat de fascistische ‘Grijze Wolven’ bij het Turks Festival betrokken zouden zijn.

Een verzoek van de plaatselijke afdeling van de PVV om het Turkse feest te verbieden werd van tafel geveegd. Burgemeester Ahmed Marcouch: „Er wordt pas ingegrepen zodra er gevaar is voor openbare orde en veiligheid.”

Volgens organisatie-woordvoerder Abuzet Bozbiyik is het festival al elf jaar een vredelievend evenement. „We zijn absoluut niet verbonden aan welke politieke groepering dan ook”, zei Bozbiyik desgevraagd. Hij reageerde daarmee op een suggestie dat in voorgaande jaren tijdens de parade enkele deelnemers het Grijze Wolven-gebaar - de Turkse variant van de Hitler-groet – gebracht zouden hebben. De vrijwillige veiligheidsmensen zullen er volgens de organisatie dan ook nadrukkelijk en vooral op toezien dat de festival-bezoekers geen politieke symbolen of vlaggen zullen tonen.

Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch had daarover in een eerder stadium al overeenstemming bereikt met de organisatie, waarna het festival-bestuur aangaf „afstand te nemen van de beschuldigingen en verwijten van een handvol militanten”