Nieuws/Buitenland
220060172
Buitenland

Steden op slot

Coronacrisis Italië: ’Mensen zitten opgesloten in hun huizen’

CODOGNO - Lege straten, dichte winkels en bange inwoners: het openbare leven in de Noord-Italiaanse plaats Codogno ligt stil door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. „Het is een spookplaats geworden. Dit is verschrikkelijk voor ons”, zegt een jonge vrouw die zich nog wel op straat vertoonde.

Functionarissen hebben Codogno omschreven als het epicentrum van een reeks besmettingen in het noorden van het land. Een 38-jarige man uit die plaats wordt omschreven als ’patiënt nummer één’ in de regio Lombardije, bij Milaan.

In Lombardije zijn 89 besmettingen van de 100 in Italië gemeld. In het land zijn tot dusver twee mensen met het virus overleden. Inwoners van Codogno en omliggende plaatsen hebben het advies gekregen binnen te blijven.

’Opgesloten in huizen’

„Mensen zitten opgesloten in hun huizen. Er is niemand meer op straat”, vertelt de vrouw, die zich Paola noemt, in de buurt van het treinstation in Codogno. Daar verkocht niemand kaartjes en stonden zaterdagavond ook geen mensen op treinen te wachten.

De apotheek in het centrum is op last van de autoriteiten nog wel open, maar mondmaskers zijn al lang uitverkocht. De eigenares zegt dat die vooral uit China kwamen. „Ze houden ze nu zelf. Ze hebben ze nodig”, zegt Rosa Cavalli. Haar klanten kopen vooral bleekwater, alcohol en desinfecterende middelen.

Paniek

„We proberen kalm te blijven, want is het zo makkelijk om dit soort situaties in paniek te raken”, zegt een andere inwoner van Codogno. Zij had haar huis verlaten om eten te kopen. „Ik ben in een beetje bang omdat we allemaal besmet kunnen raken. Ik werk in een restaurant en heb veel contact met mensen.”

Drastische maatregelen

Premier Giuseppe Conte kondigde zaterdag drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. "In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan", stelde hij op een persconferentie.

De noodmaatregelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zo'n 50.000 mensen, die al het verzoek hadden gekregen thuis te blijven. Scholen en bedrijven moeten in die gebieden de deuren sluiten.

Carnaval Venetië

Het wereldberoemde carnaval in Venetië wordt opgeschort vanwege de zorgen over het nieuwe coronavirus. Dat maakte het hoofd van de regio Veneto bekend.

Het carnaval in Venetië had eigenlijk tot dinsdag moeten duren, maar de uitbraak van het virus maakt volgens regiobestuurder Luca Zaia drastische maatregelen noodzakelijk. Het gaat om het opschorten van het carnaval "en nog meer".

In Venetië zouden twee ouderen met het virus in het ziekenhuis liggen.

Bent u nu in Italië? Mail v.triest@telegraaf.nl of app naar onze Whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in uw telefoon: +31 613650952.