Nieuws/Binnenland
2200650
Binnenland

’Geef werkende voorrang bij sociale huurwoning’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Den Haag - Mensen die verhuizen voor het werk, moeten voorrang krijgen op een sociale huurwoning. Dat stelt de VVD voor.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis vindt de introductie van voorrang voor werkenden ’eerlijk’ en ’een goede zaak’. „Gemeenten hanteren nu al allerlei voorrangsregels. Dit is nu bij uitstek een groep waar voorrang eerlijk zou zijn.”

Volgens de liberaal kan zijn plan ook helpen bij het bestrijden van werkloosheid. „Het kan niet waar zijn dat iemand die bijvoorbeeld vanuit een uitkering aan het werk kan, daarin belemmerd wordt door een wachtlijst voor een woning.”

Juridische mogelijkheden

In een Kamerdebat vanmiddag vraagt Koerhuis aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wat de juridische mogelijkheden zijn om ’economische binding te benoemen als voorrangscategorie’.

Het VVD-Kamerlid wil dat het automatisch zo is dat een werkzoekende voorrang krijgt, in het hele land. Nu kunnen gemeenten nog bepalen of zij bepaalde groepen voorrang geven bij huisvesting. Sommige gemeenten geven werkzoekenden al deze voorkeursbehandeling, maar de VVD wil dat dit landelijk gebeurt.

Eerder voorrangsbeleid

Zo’n landelijke voorrangspositie was er eerder al wel voor de zogenoemde statushouders, asielzoekers die net een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dat landelijke voorrangsbeleid op de woningmarkt is vorig jaar afgeschaft. Gemeenten kunnen er nog steeds wel voor kiezen om lokaal deze groep voorrang te geven op de woningmarkt.

Update: In het debat heeft minister Ollongren aangegeven dat ze niet aan de slag wil met het idee. Ze wil het aan gemeenten laten om te bepalen welke groep er voorrang moet krijgen op de woningmarkt.