2200724
Binnenland

Mensaapje kwijt in Artis

AMSTERDAM - Sinds maandag is de jongste van de vier gibbons van de Amsterdamse dierentuin Artis spoorloos. Zoektochten in de hele dierentuin leverden tot donderdag niets op. UPDATE: Het aapje is tot groot verdriet van Artis dood aangetroffen.

LINK:vermist-mensaapje-in-artis-dood-gevonden

„Vanaf het moment dat we het aapje kwijt waren, hebben we het hele park uitgekamd”, zegt een van de verzorgers. „Maar we hebben niets gevonden. We kijken onder andere in alle boomtoppen, in de hoop hem daar te vinden.”

Hoe het aapje, van nog geen jaar oud, heeft kunnen ontsnappen, is onduidelijk. „Alle mogelijke ontsnappingsroutes zijn we nagegaan, in de hoop het beestje te vinden.” In Artis hebben de gibbons de beschikking over een eigen eiland.

’Altijd aan moeders zijde’

Opvallend is dat het jonge aapje altijd aan de zijde van zijn moeder te vinden was. „Er waren geen tekenen van verwijdering tussen die twee. Integendeel. Er waren absoluut geen problemen tussen moeder en kind. Ze zijn heel gehecht aan elkaar”, zegt de verzorger. Gibbons zijn rond hun vijfde jaar pas volwassen en hebben opvallend lange armen.

De bijna een jaar oude gibbon heeft geen naam, alleen een nummer, zoals veel dieren in Artis.

Gibbon-gezin

De vier gibbons leven op een groot eiland in de Amsterdamse dierentuin met een huisje erop: een volwassen, monogaam, koppel en hun twee zoontjes. De oorspronkelijk in Zuidoost Azië levende apen kunnen goed tegen het Nederlandse klimaat.

De verzorgers in Artis hopen erop dat het jonge aapje contact gaat zoeken met zijn ouders en zijn broer. „Van gibbons is bekend dat ze graag in de buurt van hun soortgenoten zijn”, aldus de verzorger. „Ze zijn er niet op uit om weg te lopen en zoeken elkaar steeds weer op.

Zingen

Ze kunnen bovendien over gigantische afstanden met elkaar communiceren. Dat ’zingen’ kun je in een redelijk groot deel van de stad horen. Maar tot nu toe is dat uitgebleven.” Hoe harmonieuzer het gezang van de gibbonfamilie, hoe hechter de band. Meestal begint het mannetje met zingen, waarna het vrouwtje inhaakt. Een zangsessie kan een half uur achtereen duren en bestaat uit meer dan honderd verschillende noten.

Hoop op honger

Ook wordt er gehoopt dat het aapje honger krijgt, al kan het beestje van ongeveer 2,5 kilogram wel al zelfstandig eten. In de dierentuin is op zich genoeg eetbaars te vinden. „Met blaadjes en dergelijke kan hij lange tijd op eigen kracht leven.”

Er wordt tot nu toe alleen gezocht in de Amsterdamse dierentuin. „Vooralsnog gaan we ervan uit dat het aapje zich gewoon in de dierentuin bevindt”, zegt de verzorger. „Mocht het zich buiten de tuin bevinden, dan hopen we op de Amsterdammers. Er is wel eens een wasbeer ontsnapt, toen kregen we veel meldingen uit de stad. Maar het is een onzekere situatie. Het is mogelijk dat het minder goed afloopt.”

Goed nieuws

Ander nieuws uit de Amsterdamse dierentuin is dat er vandaag opnieuw een zeeleeuwtje is geboren. Dat is het derde jong in slechts enkele weken tijd.