Nieuws/Binnenland
2201048
Binnenland

OM wil maximale straf voor doodsteken Nick Bood

HAARLEM - Het Openbaar Ministerie wil dat hoofdverdachte Yasin (16) een jaar jeugddetentie en verplicht jeugd-tbs krijgt voor de moord op Nick Bood. Dat maakte het OM donderdag bekend.

Aangezien de tiener al een jaar in voorarrest zat, blijft de zogenoemde PIJ-maatregel – in de volksmond jeugd-tbs - over. De eis is echter het maximale van wat mogelijk is binnen het jeugdrecht.

Woensdag bleek tijdens de zitting waar zijn medeverdachte Mads terecht stond dat de officier van justitie Yasin ziet als degene die de fatale steek toebracht. Een steek in de borststreek kostte de zestienjarige Nick Bood op 29 april vorig jaar het leven in Zaandam. Aan de steekpartij ging een ruzie over een drugsschuld vooraf.

Bood zou eind maart 2017 aan Yasin en Mads een hoeveelheid wiet leveren, maar legde de jongens in de luren en ging er met het geld vandoor. Met name Yasin, destijds 15, was hier ziedend over. Volgens getuigenverklaringen had Yasin in de weken daarna aan jan en alleman aangekondigd dat hij Nick zou steken, of zelfs doden. Niemand nam ’bluffer’ Yasin echter serieus, tot het op 29 april gruwelijk misging.

Meisje

Op de fatale avond zelf, zo bleek eerder al, werd Nick door een meisje genaamd Kylie naar Zaandam gelokt. Hij moest haar nog 5 euro betalen, omdat hij haar minder wiet had geleverd dan hij bij een deal had beloofd. Op het moment dat hij die schuld inloste werd hij belaagd door Yasin, Mads en enkele anderen.

Liefst zes getuigen meldden dat Yasin een beweging richting de borst van Nick maakte. Ook zou hij de tiener in zijn beek hebben gestoken. Na een korte achtervolging zakte Nick ineen. Hij werd ter plekke nog gereanimeerd, maar overleed later. In het ziekenhuis werd zijn dood vastgesteld.

Gesloten deuren

Aangezien Yasin pas 16 is, werd zijn zaak achter gesloten deuren gevoerd. Dat gold ook deels voor de zitting tegen Mads, maar de openbare pleidooien gaven een duidelijk inkijkje in de zaak.

Voor de rol die Mads speelde eiste het OM woensdag al 18 maanden jeugddetentie, waarvan zes voorwaardelijk. De familie wil bovendien schadevergoedingen van tussen de 17.500 en 25.000 euro.

De rechter doet op 5 juli uitspraak.