Nieuws/Binnenland
2201098
Binnenland

Nederland blokkeert toetreding Albanië tot EU

Den Haag - Nederland blokkeert onderhandelingen met Albanië over toetreding tot de Europese Unie. Een meerderheid van de Tweede Kamer stuurt het kabinet met die boodschap op pad voor de aankomende vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Het straatarme Balkanland Albanië is een paar jaar geleden met goedkeuring van de Tweede Kamer kandidaat-lid geworden van de EU. De Europese Commissie wil nu met Albanië en met Macedonië de onderhandelingen beginnen over toetreding. Ze noemt zelfs al een jaartal waarin het lidmaatschap een feit moet zijn: 2025.

’Serieuze zorgen over bestrijding corruptie’

Het kabinet ziet dat niet zitten. „We hebben serieuze zorgen over de bestrijding van corruptie en de georganiseerde misdaad”, zegt minister Blok (Buitenlandse Zaken). „Op die punten moet eerst meer voortgang komen.” Toch gooit Blok de deur voor Albanië nog niet dicht.

Daarom zet de Kamer nu een stok achter de deur. De Kamerfracties van VVD, CDA, CU, PVV, SP en 50Plus verbieden het kabinet in te stemmen met onderhandelingen met Albanië over toetreding.

’Er is vooruitgang’

CDA-Kamerlid Van Helvert erkent de toenemende invloed van Rusland en China op de Westelijke Balkan. „Maar we gaan niet met de criteria voor toetreding marchanderen omdat we bang zijn dat een ander land er met de buit vandoor gaat.” Ja, er is vooruitgang in Albanië, bijvoorbeeld bij het hervormen van de rechtelijke macht. Rechters worden bijvoorbeeld doorgelicht. „Maar van de achthonderd rechters zijn er nog maar tien getoetst. Dan kun je niet zeggen: het land is klaar voor onderhandelingen over toetreding.”

Alleen D66 en GroenLinks willen dat de EU gesprekken begint met Albanië en Macedonië over toetreding. De partijen geloven dat de landen hun rechtstaat, aanpak van misdaad en corruptiebestrijding goed ter hand nemen als ze duidelijk perspectief hebben op toetreding. „Maar onderhandelen betekent niet dat ze kunnen toetreden”, zegt Kamerlid Verhoeven van D66. „We leggen ze langs de Europese meetlat. Van even snel erbij is geen sprake.”