Nieuws/Binnenland
2201282
Binnenland

Opgraving moet doodsoorzaak Joëlle uitwijzen

ROTTERDAM - Heeft Linda H. haar twee dochters Joëlle en Thirza vermoord? Of heeft ze alleen geholpen bij de zelfmoord van de twee in 2012 en 2016? Of is er geen sprake van een misdrijf zoals Linda H. (59) altijd zelf heeft volgehouden.

Donderdag was er bij de rechtbank in Rotterdam een voorlopige zitting over de dood van Joëlle. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) overleed zij in 2012 op 29-jarige leeftijd door toedoen van haar moeder. Begin juli wordt haar lichaam opgegraven. Sectie moet de doodsoorzaak uitwijzen. Het OM wil zo aantonen dat er een misdrijf is gepleegd. Er zijn ook belastende getuigenverklaringen.

Het OM vermoedt dat de vrouw uit Zwaag in China een dodelijk middel bestelde en hiermee Joëlle om het leven bracht. Op de zitting erkende H. dat het afscheidsbriefje van de dochter door haar was geschreven. „Maar Joëlle was te ziek om zelf te schrijven.”

Een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis wees de rechtbank af. Het risico dat de als manipulatief bekendstaande H. getuigen op andere gedachten brengt, achtte de rechtbank te groot. Bij partner Leo den H. is de hechtenis wel al enige tijd geschorst.

Misbruik

H. (59) werd samen met haar partner in januari aangehouden nadat een coldcaseteam een onderzoek startte naar de dood van Thirza. Deze eveneens 29-jarige Thirza pleegde in 2016 ogenschijnlijk zelfmoord. Dat gebeurde nadat zij als patiënt in het evangelische zorgcentrum Jedidja in Meerkerk (Zuid-Holland) jarenlang werd misbruikt door de eigenaar.

Het ontucht vond plaats terwijl Linda H. werkte bij Jedidja. Eigenaar Aaldert van E. van het omstreden centrum is dit jaar veroordeeld voor het misbruik. Eerder werd hij al in vergelijkbare ontuchtzaken met patiënten veroordeeld.