Nieuws/Binnenland
2201942
Binnenland

Hoekstra: ’I love Germany’

LUXEMBURG - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) blijft Duitsland beschouwen als „grootste bondgenoot” ondanks het Frans-Duitse akkoord over een aparte begroting voor de eurozone. „I love Germany”, zei hij in Luxemburg waar het voorstel wordt gepresenteerd aan de ministers van Financiën van de eurolanden, de Eurogroep.

De Franse president Emmanuel Macron slaagde er dinsdag in bondskanselier Angela Merkel, die aanvankelijk terughoudend tegenover een eurobegroting stond, in zijn kamp te trekken. Nederland is juist fel tegen en ziet niet in „welk probleem een eurobegroting oplost”, aldus Hoekstra. Het eurobudget zou moeten dienen om economische schokken op te vangen en hervormingen in eurolanden financieel te steunen.

„Het is goed als andere landen met elkaar van gedachten wisselen over hoe we de fundamenten van Europa sterker maken. Dat geldt in het bijzonder als deze twee landen dat doen. Wij denken zelf ook na. We moeten er het gesprek over aangaan.”

De eurobegroting is onderdeel van een pakket Frans-Duitse voorstellen dat de eurozone moet versterken om toekomstige crises beter het hoofd te kunnen bieden, en is een van de meest omstreden. „Dit is niet een alles of niets voorstel”, zei de Franse minister Bruno Le Maire. „Het is open voor discussie en onderhandeling. Maar het is een goed begin en een historische doorbraak.”

Vooruitgang

Zijn Duitse collega Olaf Scholz drukte zich behoudender uit. „We hebben een boel vooruitgang geboekt. We denken dat het nu mogelijk wordt om in korte tijd verder te komen dan de laatste jaren. Het is noodzakelijk dat de eurozone zich versterkt.”

Volgens Hoekstra, die de helft van zijn Eurogroepcollega’s zegt te hebben gesproken deze week, zijn er nog „een boel landen die naar mijn waarneming op veel punten hetzelfde denken als wij.”