Nieuws/Binnenland
2202075
Binnenland

’Het is een van de scenario’s waar we bang voor waren’

Artis treurt om overlijden jonge gibbon

AMSTERDAM - Artis is in rouw. Donderdagmiddag werd een vermiste gibbon dood gevonden in het water rondom het verblijf. De verslagenheid onder de verzorgers is groot.

Het was het vorig jaar geboren aapje dat nooit van zijn moeder week. Afgelopen maandag bemerkten de verzorgers van de Amsterdamse dierentuin dat het aapje niet meer in het verblijf aanwezig was. Sindsdien werd dag en nacht gezocht naar het jonge beestje. „Het is een van de scenario’s waar we bang voor waren”, zegt een verzorger van Artis.

„Ondanks dat we die plek eerder al uitvoerig uitgekamd hadden, vonden we de jonge gibbon niet eerder. Pas vanmiddag, toen we het water opnieuw aan het doorspitten waren, vonden we het beestje.”

De gibbons waren met zijn vieren: een ouderpaar en twee zoontjes. „Het ging altijd goed met deze vier. Nooit waren er problemen. Een echte band bouw je niet met gibbons op, zoals wel gebeurt bij bijvoorbeeld chimpansees, maar er is wel herkenning. Ze weten wie ze voor zich hebben als je je in het verblijf vertoont. Nu gaan we onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren dat het aapje in het water terechtkwam. Het zijn slimme beesten, maar ze kunnen niet zwemmen en komen dus niet zomaar in het water terecht.”