Nieuws/Binnenland
2202199
Binnenland

Mannen opgepakt in Rotterdam voor voorbereiden terroristisch misdrijf

ROTTERDAM - De AIVD heeft waarschijnlijk een terroristisch misdrijf voorkomen. Twee terrorismeverdachten zijn zondag in Rotterdam aangehouden na een bericht van de inlichtingendienst. Ze waren volgens het OM bezig met ’voorbereidingen voor een terroristisch misdrijf’.

In een huis in Rotterdam zijn geen wapens of explosieven gevonden, wel zijn telefoons en USB-sticks in beslag genomen voor onderzoek. Het OM kan nog niet zeggen wat voor soort terreurmisdrijf de mannen aan het voorbereiden waren en of het ging om een daad in Nederland.

Het tweetal (22 en 27 jaar) wordt ook vervolgd voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Nog een derde man, een illegaal, is aangehouden in de buurt van de woning in Rotterdam. De twee blijven in elk geval de komende twee weken vastzitten. Ze zijn al verhoord.

Het is al eerder gebeurd dat een terreurdaad is voorkomen door informatie van de AIVD. In december 2016 werd dankzij de dienst een Rotterdammer aangehouden die wapens, explosieven, munitie, handleidingen en een IS-vlag in huis had. Uit een afgeluisterd gesprek bleek dat hij een aanslag op het Turkse consulaat wilde plegen. Hij heeft vier jaar gevangenisstraf gekregen.