Nieuws/Binnenland
2202373
Binnenland

Rotterdam presenteert dinsdag coalitieakkoord

ROTTERDAM - In Rotterdam zijn de onderhandelingen over een coalitieakkoord in een stroomversnelling gekomen. Komende dinsdagmiddag wordt het akkoord tussen VVD, GroenLinks, PvdA, D66, CDA en ChristenUnie/SGP gepresenteerd. Dat is twee dagen eerder dan aangekondigd.

De havenstad krijgt tien wethouders, twee voor de grote partijen, een voor het CDA en een deeltijdbestuurder voor ChristenUnie/SGP. Het huidige college had er zes.

Volgens RTV Rijnmond mag de PvdA een speciale wethouder voor het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid leveren. Dat programma moet Rotterdam-Zuid er weer bovenop helpen.

De portefeuilleverdeling is officieel nog niet bekend, wel is zeker dat er een of twee wethouders van het huidige college terugkeren. Voor het CDA staat vast dat Sven de Langen terugkomt. De jonge opvolger van vicepremier Hugo de Jonge krijgt waarschijnlijk weer een portefeuille met zorg en sport. Voor D66 is Adriaan Visser de gedoodverfde kandidaat voor de zware havenportefeuille, maar helemaal zeker is dat nog niet.

De beoogde coalitie heeft met 23 zetels de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad.