Nieuws/Binnenland
2202546
Binnenland

Regeltjes bemoeilijken terugsturen afgewezen asielzoeker

Den Haag - Het laten terugkeren van afgewezen asielzoekers is in de praktijk erg moeilijk geworden door allerhande bureaucratische regels. Van de vreemdelingen die vorig jaar moesten vertrekken, staat bij 60 procent niet vast dat ze daadwerkelijk Nederland hebben verlaten.

Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De onderzoekers zien dat minder van een kwart van de afgewezen asielzoekers ’gecontroleerd en zelfstandig’ weggaat, 18 procent vertrekt onder dwang en 60 procent onttrekt zich aan het toezicht waardoor niet vaststaat of men Nederland echt heeft verlaten.

„Het daadwerkelijk realiseren van de terugkeer is complex”, schrijft de inspectie. Dat komt volgens de dienst mede doordat asielzoekers telkens opnieuw een aanvraag kunnen indienen, ook als ze eerder zijn afgewezen. De inspectie raadt het kabinet aan die stapeling van aanvragen aan te pakken.

Daarnaast is het door nieuwe regels moeilijker geworden om mensen in vreemdelingenbewaring te zetten. Daardoor is het lastiger ze te bewegen om zelf weg te gaan, vreemdelingenbewaring is daarbij een belangrijk dreigmiddel. En de afgewezen asielzoekers kunnen de benen nemen als uitzetting dreigt, wat natuurlijk niet kan als ze vastzitten. De inspectie ziet dat het ’moeilijker en tijdsintensiever’ is geworden om mensen in vreemdelingenbewaring te zetten en adviseert daar iets aan te doen. Afgelopen jaar zijn zelfs circa 2.000 geplande uitzettingen geannuleerd ’omdat de vreemdeling niet meer beschikbaar bleek’.

Ook de bureaucratie rondom reispapieren zit een uitzetting regelmatig in de weg. „Daarbij is ook de procedure voor het verkrijgen van vervangende reisdocumenten in de praktijk complex, met name wanneer daarbij niet alleen de medewerking van de landen van herkomst, maar ook die van de vreemdeling noodzakelijk is.”

Opmerkelijk genoeg presenteert de inspectie dit rapport, waar dus ook stevige problemen in worden geconstateerd, met een nieuwsbericht onder de titel ’vertrekproces vreemdelingen loopt goed’. De inspectie kiest er in de berichtgeving voor om te focussen op de zaken die wél goed gaan, zoals de humane manier van uitzetten. Dat in de meeste gevallen helemaal geen aantoonbare terugkeer volgt na een afwijzing, krijgt niet de nadruk.