2202817
Buitenland

Vrees voor periode zonder bier, aldus CNN

Zomer zonder bier? Dit is de boosdoener

Voetbalfans laven zich aan een biertje.

Voetbalfans laven zich aan een biertje.

MOSKOU - Heeft u de komende tijd barbecues, feestjes of een avondje WK-wedstrijden gepland? Dan zou het zomaar een alcoholvrije versie kunnen worden. De biervoorraad wordt serieus bedreigd door een tekort aan CO2, zo schrijft CNN, en bierbrouwers zweten peentjes voor de komende weken.

Voetbalfans laven zich aan een biertje.

Voetbalfans laven zich aan een biertje.

Europa kent sinds kort een groot tekort aan koolstofdioxide, dat wordt gebruikt om de ’bubbeltjes’ in verschillende dranken te brengen. De droogte komt op een ongelegen moment, want de zomer is traditioneel het moment waarop bierbrouwers kunnen pieken.

Eens in de vier jaar beleven brouwers zelfs een superzomer, wanneer een wereldkampioensschap voetbal wordt afgewerkt, en overal in Europa mensen samenkomen in barretjes en cafés. „Dit is precies het verkeerde moment”, beaamt Brigid Simmonds, voorzitter van de British Beer and Pub Association.

Het tekort aan koolstofdioxide is een gevolg van grootschalige problemen bij de productie van ammonia, dat wordt gebruikt om koolstofdioxide te verkrijgen. Verschillende productiebedrijven van ammonia zijn recentelijk gesloten, terwijl de hoge prijs van aardgas niet zou helpen om ze spoedig weer open te krijgen.

Omdat de komende weken vermoedelijk slechts kleine hoeveelheden ammonia de havens van Rotterdam en Antwerpen zullen binnenkomen, zou de koolstofdioxide-crisis serieuze vormen kunnen aannemen, zo vrezen ingewijden. „De CO2-bedrijven zijn eigenlijk aan handen en voeten gebonden, en smeken de ammonia-producenten om niet de tent te sluiten”, aldus Richard Ewing, een ammonia-expert.