Nieuws/Buitenland
2203536
Buitenland

Huis stelt stemming over compromiswet uit

WASHINGTON - Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een nieuwe immigratiewet komt die president Donald Trump zo graag wil. Het Huis van Afgevaardigden verwierp donderdag een uitgesproken conservatief wetsvoorstel van de Republikeinse voorzitter van de juridische commissie Bob Goodlatte met 231 stemmen tegen en 193 voor.

Volgens de Amerikaanse media besloten de leiders van de Republikeinse Partij daarop de stemming over een mildere variant uit te stellen tot vrijdag om de tekst van het compromisvoorstel zo aan te passen dat de hardliners en de gematigde Republikeinen er zich in kunnen vinden.

Grensmuur

Dat de strenge wet van Goodlatte het niet zou halen, werd al verwacht. Die ging over de financiering van de grensmuur met Mexico, beperking van de visumverstrekking en een tijdelijke bescherming van ’dreamers’, ingeburgerde immigranten die als kind de VS binnenkwamen, tegen uitzetting.

De Democraten moeten ook van een afgezwakte versie niets hebben. Fractievoorzitter Nancy Pelosi sprak van een „compromis met de duivel”, hoewel het de dreamers meer perspectief biedt op het staatsburgerschap.