Nieuws/Binnenland
2203659
Binnenland

Roep om restricties onlineactiviteiten NPO

’Publieke omroep aan banden leggen’

Den Haag - Paal en perk moet er worden gesteld aan de onlineactiviteiten van de NPO. Daar hameren verschillende partijen in de Tweede Kamer op. Dat gebeurt nadat in Duitsland een stokje is gestoken voor marktverstorende producties van met publiek geld gefinancierde omroepen ARD en ZDF.

De discussie speelt ook al enige tijd in Nederland. De met meer dan 800 miljoen euro aan belastinggeld gespekte publieke omroep vist steeds vaker in de vijver van kranten en tijdschriften door online lange achtergrondverhalen te plaatsen.

In Duitsland wordt dat nu aan banden gelegd. Publieke omroepen ARD en ZDF moeten hun internetproducties voortaan beperken tot beeld en geluid. Teksten mogen alleen worden gebruikt in combinatie met video en audio.

Enthousiast

PVV-Kamerlid Bosma is daar razend enthousiast over. Hij eist dat ook minister Slob (Media) de publieke omroep in Nederland restricties oplegt. „Ik ben ervoor dat de NPO zich online moet beperken tot hergebruik van bestaande programma’s, of onderdelen daarvan. Al het andere is valse concurrentie met commerciële nieuwsbedrijven die met eigen geld en investeringen de broek moeten ophouden.”

Ook CDA-Kamerlid Van der Molen denkt dat er in Duitsland ’een goede afspraak is gemaakt’. „Ik zie dat bijvoorbeeld de NOS hele lange artikelen op de website plaatst en soms flink uitpakt met nieuws dat boven tafel is gehaald door kranten. Ik denk dat de lengte van zulke teksten beperkt moet zijn. Je schiet jezelf heus niet in de voet als je rekening houdt met anderen.”

50Plusser Krol zegt ’blij’ te zijn ’met onze unieke publieke omroep’. Maar ook hij ’heeft zo zijn vraagtekens’ bij de longreads op de NPO-kanalen.

CU-minister Slob maakte eind vorig jaar bekend dat hij nieuwe activiteiten van de publieke omroep onder de loep wil houden als het gaat om marktverstorende praktijken. Hij heeft ook al plannen daarvoor opgesteld, die ter toetsing bij de Raad van State liggen. De exacte inhoud is nog niet bekend.