Nieuws/Binnenland
2204001
Binnenland

Kim de L. en Rowan S. blijven voorlopig in cel

Ouders ontvoerde baby Hannah wilden vluchten naar Portugal

Rowan S., advocaat Oerlemans, advocaat Yehudi Moszkowicz en Kim de L.

Rowan S., advocaat Oerlemans, advocaat Yehudi Moszkowicz en Kim de L.

Den Bosch - Kim de L. en Rowan S., de 26-jarige ouders die in februari hun uit huis geplaatste baby Hannah ontvoerden, waren van plan om met haar te vluchten naar Portugal en wilden daar met haar een nieuw leven opbouwen.

Rowan S., advocaat Oerlemans, advocaat Yehudi Moszkowicz en Kim de L.

Rowan S., advocaat Oerlemans, advocaat Yehudi Moszkowicz en Kim de L.

Dat zei de officier van justitie vanmorgen tijdens een eerste niet-inhoudelijke zitting in de rechtszaak tegen de ouders. Baby Hannah werd in februari op een parkeerplaats in Eersel uit de handen van haar pleegmoeder gerukt door de ouders, en meegenomen. Hannah werd zeven weken na haar geboorte bij een pleeggezin ondergebracht omdat Kim de L. en Rowan S. worden verdacht van mishandeling. In het ziekenhuis werden gebroken ribben, een gebroken enkel, blauwe plekken en symptomen van shaken baby syndrom geconstateerd.

Kim de L. en Rowan S. werden 24 uur na de ontvoering gevonden in een vakantiebungalow in Bad Bentheim, net over de grens met Duitsland.

In de rechtszaal werd duidelijk dat de liefde tussen de ouders voorbij is. Rowan S. en Kim de L. zaten zo ver uit elkaar als mogelijk was, en keurden elkaar geen blik waardig.

Advocaat: moeder ook slachtoffer

Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz en ook volgens de pleegmoeder van Hannah, is Kim de L. in deze zaak ook slachtoffer: van haar vriend. Niet alleen stond ze volgens hem zwaar onder invloed van Rowan S. die haar volledig isoleerde van haar omgeving, S. bleek ook over zo ongeveer alles tegen haar te hebben gelogen. Zo bleek hij nog een relatie met een andere vrouw te hebben en heeft hij met haar een kind van dezelfde leeftijd als Hannah. Ook bleek hij niet de baan te hebben die hij beweerde te hebben.

Het ontvoeringsplan zou, zo suggereerde Moszkowicz, uit de koker van Rowan S. zijn gekomen. Dat Kim de L. eraan meedeed kwam voort uit wanhoop over de uithuisplaatsing van de baby, en uit liefde voor Hannah, aldus de advocaat. Hij wees erop dat Rowan S. de enige is die geweld gebruikte, door de pleegmoeder tegen de borstkas te slaan.

Zowel Moszkowicz als advocaat Oerlemans van Rowan S., betoogden dat de ontvoering min of meer impulsief plaatshad. Er zou geen sprake zijn geweest van een vooropgezet plan. Dat zou onder meer blijken uit het feit dat ze in een vakantiebungalow zaten, en niet ergens een huis hadden gehuurd.

’Vluchten voor jeugdzorg’

De officier van justitie denkt daar heel anders over. In de mobiele telefoon van Kim de L. werden zoektermen aangetroffen zoals “vluchten voor jeugdzorg naar Portugal”, peuter ontvoeren naar Portugal”, en “Portugese nationaliteit aanvragen”. Als politiemensen in Duitsland, België en Nederland niet massaal op zoek waren gegaan naar de ouders, dan zou de ontvoering van Hannah volgens hem veel langer hebben geduurd. Dat de ouders wel degelijk een vooropgezet plan hadden blijkt volgens de OvJ ook uit het intensief zoeken naar de verblijfplaats van Hannah door Rowan S. en Kim de L.

Ouders blijven voorlopig in cel

Volgens de OvJ schildert Moszkowicz Kim de L. ten onrechte af als een slachtoffer. Zij deed mee aan de ontvoering, distantieerde zich geen moment, en bestuurde de vluchtauto die er met hoge snelheid vandoor ging.

De rechtbank bleek niet gevoelig voor de argumenten die de advocaten aanvoerden om de voorlopige hechtenis van de ouders te beëindigen. Kim de L. en Rowan S. blijven voorlopig in de cel. De inhoudelijke behandeling van de ontvoeringszaak staat gepland voor 7 september. Het is nog niet helemaal zeker of het onderzoek naar de mishandeling van baby Hannah dan al klaar is en eveneens kan worden besproken.

LIVE – Verslaggever Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel (vanaf circa 9.00 uur)