Nieuws/Binnenland
2204421
Binnenland

Ziekenhuis MCL stelt operaties uit om brand

Rook van grote brand teistert Leeuwarden

LEEUWARDEN - Een aantal kantoorpanden en huizen in de omgeving van het oude kantoor van de Belastingdienst in Leeuwarden is ontruimd. In het pand aan de Tesselschadestraat woedt sinds vrijdagochtend een grote brand. De rook die vrijkomt, trekt over de stad.

Het Leeuwardense ziekenhuis MCL pakt vrijdagochtend na enige onderbreking het opereren weer op. Het ziekenhuis stelde eerder op de dag operaties een tijdje uit omdat rook in het ziekenhuis terechtkwam door de brand.

In het gebouw hing „her en der” een rooklucht. In verband met de patiëntveiligheid werden nieuwe operaties voorlopig even uitgesteld. Er zijn uiteindelijk geen gevaarlijke stoffen gemeten, dus er kan weer worden geopereerd, aldus een woordvoerder.

Anti-kraak

De brand woedt in het oude kantoor van de Belastingdienst in Leeuwarden aan de Tesselschadestraat. Een aantal kantoorpanden en huizen in de omgeving van het gebouw zijn ontruimd.

In het oude kantoor waren vijf mensen aanwezig, anti-kraakbewoners. Zij zijn veilig uit het gebouw gehaald en elders opgevangen.

Volgens de gemeentewoordvoerder probeert de brandweer vanaf de buitenkant het pand af te koelen. ,,Ze moeten eerst een doorgang zien te creëren, dan gaan ze proberen sloopwerkzaamheden uit te voeren om bij het vuur te kunnen.'' Het vuur zou onder meer in plafonddelen zitten.

Leerlingen blijven thuis

Onder de ontruimde kantoorpanden zijn onder meer het Veiligheidshuis en een advocatenkantoor. Waar deze geëvacueerden zijn, weet de woordvoerder niet. Ook is het brugwachtershuisje dicht vanwege de rook, waardoor geen vaarverkeer mogelijk is. Verder zijn zeven wegen afgesloten.

Het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé meldt dat leerlingen vanwege de brand voorlopig binnenblijven. Leerlingen die vrij zijn, mogen gaan.