Nieuws/Binnenland
2205288
Binnenland

’Enorme hoofdpijn en schaafwonden, maar ik ken het’

Oud-Tourwinnaar Jan Janssen (78) valt van fiets

Jan Janssen op recent beeld.

Jan Janssen op recent beeld.

Nootdorp - Het had een feestelijke week moeten worden, vijftig jaar na de zege van Jan Janssen in de Tour de France. Maar de presentatie van zijn hernieuwde biografie moet de 78-jarige legende laten schieten. Hij is van de fiets gevallen en is voorlopig geveld vanwege een zware hersenschudding.

Jan Janssen op recent beeld.

Jan Janssen op recent beeld.

Hij ligt behoorlijk in de kreukels. ,,Enorme hoofdpijn, schaafwonden. Dat soort dingen”, vertelt Jan Janssen telefonisch, in de wachtkamer van de dokter. ,,Maar daar ben ik thuis in na een leven lang wielrennen”, vervolgt hij met een pijnlijk lachje.

Een paar dagen geleden ging het fout, bij een fietstochtje. ,,We reden in een groepje, en iemand voor mij maakte een verkeerde beweging. Ik kon hem niet meer ontwijken.” Naar eigen zeggen heeft de wielrenner een ‘behoorlijke smak gemaakt’.

Eerste Tourwinnaar

Daarom moet Janssen de presentatie van ‘Jan Janssen – Alleen het hoogste telde’ aan zich voorbij laten gaan. De biografie werd in 2001 geschreven, maar is aangevuld met recente levensgebeurtenissen.

Het had een feestelijke avond moeten worden in café East Coast in Zeist, maar terwijl Janssen zich in het feestgedruis had moeten mengen, ligt hij in een verduisterde kamer. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de geboren Nootdorper als eerste Nederlander de Tour de France won.