Nieuws/Binnenland
2205476
Binnenland

Vrees Hoekstra: dit gaat ten koste van Nederlandse schatkist

Nederland leidt het verzet tegen eurobegroting

Wopke Hoekstra, minister van Financien.

Wopke Hoekstra, minister van Financien.

LUXEMBURG - Nederland verzet zich met hand en tand tegen Frans-Duitse plannen voor een eurozonebegroting. Minister Hoekstra (Financiën) vreest dat zuidelijke eurolanden de lust tot hervormen wordt ondernomen ten koste van de Nederlandse schatkist.

Wopke Hoekstra, minister van Financien.

Wopke Hoekstra, minister van Financien.

Hoekstra sprak in Luxemburg over de plannen met zijn Europese collega’s. Hij is uitgesproken tegenstander van een zogeheten transferunie, waarbij geld van noord naar zuid stroomt.

„Welke problemen los je hier nou mee op?”, sprak Hoekstra na afloop. Hij noemde het „op zichzelf goed” dat Frankrijk en Duitsland met plannen komen om de eurozone te hervormen, maar dit specifieke punt is een heilloze weg, betoogde hij. Landen dienen ten alle tijde hun eigen broek op te houden in de Nederlandse optiek.

De CDA-bewindsman staat zeker niet alleen: namens elf andere ministers van Financiën stuurde hij Eurogroepvoorzitter Centeno een brief waarin bezwaar wordt aangetekend tegen het initiatief, dat deel uitmaakt van een breder pakket om de eurozone te versterken.

Het onderwerp komt volgende week vrijdag terug op een Europese top van regeringsleiders.

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron maakten dinsdag gezamenlijke toekomstplannen bekend voor de EU. Duitsland was altijd tegen een aparte eurozonebegroting, maar heeft uiteindelijk Macron in dit geval zijn zin gegeven. Het geld is bedoeld om landen die te maken krijgen met economische schokken, te steunen.

Belastingen

Het fonds moet onder andere gevuld worden met Europese belastingen, zoals die op financiële transacties. Maar zo’n belasting bestaat nog helemaal niet en het is vanwege verzet links en rechts de vraag of die er ooit zal komen.

Het totaalbedrag lieten de twee landen nog open. De Duitsers spraken over enkele tientallen miljarden, de Fransen over honderden miljarden. Maar dat laatste is politiek sowieso onhaalbaar.

De Duitse minister van Financiën Scholz noemde het voorstel voor een gemeenschappelijk budget „een startpunt voor discussie.” Ondanks alle kritiek is hij er van overtuigd dat er een oplossing gevonden wordt.

Ook zijn Franse collega Le Maire was niet uit het veld geslagen. „Het is niet alles of niets. We zullen nog discussiëren en onderhandelen.”

Begrotingscyclus

Duitsland en Frankrijk willen hun eurozonebegroting in laten gaan vanaf 2021 als er een nieuwe Europese begrotingscyclus van zeven jaar gaat lopen. Ook over de hoogte van die totaalbegroting zijn de lidstaten het nog lang niet eens met elkaar.

De landen die Nederland steunen zijn Oostenrijk, Finland, Zweden, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Ierland, België, Luxemburg en Malta. Kleinere landen, maar iedereen heeft een veto in dit dossier.