Nieuws/Binnenland
2205767
Binnenland

Politie: verdachte aanslag Panorama-gebouw is lid motorbende

AMSTERDAM - De verdachte die in de nacht van donderdag op vrijdag is aangehouden voor de aanslag op van het pand in Amsterdam waar onder meer de redactie van Panorama is gevestigd, is lid van een motorbende. Het gaat om een 41-jarige man uit Woerden.

Dat meldt de politie. De 41-jarige man is de president van de Chapter Silencio, afdeling Woerden, van de Caloh Wagoh MC Main Triad. De website van die motorbende is inmiddels onbereikbaar.

Het motto van de ’non-profit-organisatie’ is, zo schrijven ze op hun Facebook-pagina: ’The price off freedom is high.’ Over de motorclub is relatief weinig bekend, behalve een rechtszaak tegen de Nijmeegse chapter rond wapenhandel.

Donderdagavond werd het bedrijfspand ’One20’ bij Amsterdam Sloterdijk beschoten met een antitankwapen. In het pand zitten de bladen van uitgever Pijper Media gevestigd, met onder meer Nieuwe Revu, Playboy, Marie Claire en misdaadtijdschrift Panorama.

De schutter nam het gebouw rond 23.00 uur onder vuur. Daarna vonden agenten het antitankwapen en een gesneuvelde ruit. Later die nacht heeft een arrestatieteam de 41-jarige Woerdenaar aangehouden.

Journalistenvereniging NVJ spreekt van een ’een volgende stap in de aanvallen op de media’. „Het OM moet doorpakken. Journalisten in het misdaadmetier moeten ook hun werk kunnen doen. En als die wereld dat beantwoordt met antitankwapens, dan moet daar een scherp antwoord op komen”, vertelde algemeen secretaris Thomas Bruning tegen deze krant. „Dit moet fors afgestraft worden.”

De hoofdredacteur van Panorama zei dat er geen signalen waren. „Er waren geen waarschuwingen of iets dergelijks waardoor we iets konden verwachten”, aldus Peter van de Kraats. „We gaan gewoon door met ons werk. Maar we zullen wel nog beter overleggen over de verhalen die we publiceren.”

Bij de aanslag sneuvelde tevens een ruit bij toerismeschool Tio voor hbo/mbo. Omstanders reageerden vrijdag in de buurt van de geraakte gebouwen geschokt. De politie gaat verder met het onderzoek.