Nieuws/Binnenland
2205998
Binnenland

Thom de Graaf vicepresident Raad van State

Den Haag - Voor het eerst gaat een D66’er leiding geven aan de Raad van State. Senator Thom de Graaf neemt het stokje over van Piet-Hein Donner (CDA), die met pensioen gaat. Het kabinet heeft de benoeming vandaag bekendgemaakt.

De 61–jarige De Graaf gold als favoriet voor de functie, die ook wel de titel ’onderkoning van Nederland’ heeft. De koning is formeel voorzitter van de Raad van State, maar de vicepresident is belast met het dagelijks bestuur van ’s lands hoogste adviescollege.

De voormalig minister en vicepremier uit Balkenende II geldt als een vertrouweling van D66-voorman Alexander Pechtold. Die polste in de formatie of de andere coalitiepartijen VVD, CDA en CU bezwaar zouden hebben tegen een kandidatuur van De Graaf. Dit bleek niet het geval.

Ook Jeroen Dijsselbloem had naar verluidt belangstelling voor de prestigieuze functie. Zijn naam werd gelanceerd door enkele leden van de Raad van State zelf, maar het was zeker niet zo dat het hele instituut per se naar de komst van de PvdA’er uitkeek.

’Minder geschikt’

In de coalitie viel te horen dat Dijsselbloem minder geschikt was voor de baan, omdat hij geen stevige juridische achtergrond heeft. Ook miste zijn PvdA invloed op de beslissing, omdat ze niet meer in de regering zit.

De Raad van State geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het kabinet over beleidsvraagstukken. Ook is het instituut de hoogste bestuursrechter in Nederland. Formeel is de invloed van de Raad op het landsbestuur daardoor groot. In de praktijk lijkt deze evenwel afgenomen. Zo lijken opeenvolgende kabinetten zich wat minder druk te maken over waarschuwende woorden van de Raad bij wetsvoorstellen.

Invloed

Ook de invloed op het smeden van een nieuw kabinet is verminderd, nu de Tweede Kamer de kabinetsformatie naar zich toe getrokken heeft. De vicepresident van de Raad van State is een van de belangrijkste adviseurs van het staatshoofd en kon via die weg voorheen ook mede sturing geven aan de formatie.

Overigens was er een belangrijke rol voor oud-vicepresident Herman Tjeenk Willink (PvdA) weggelegd bij de vorige formatie, die op verzoek van de Tweede Kamer hielp de coalitievorming te begeleiden.

D66-minister Kajsa Ollongren is in het kabinet verantwoordelijk voor de benoeming van De Graaf. Het D66-lidmaatschap van haar partijgenoot zou niet hebben meegespeeld: „Dat was uiteraard geen criterium”, zei ze na afloop van de ministerraad.