Nieuws/Binnenland
2206074
Binnenland

Interview met ’goudeerlijke’ Friezenhater gaat viraal

’Friezen zijn stugge, nare rotmensen’

AMSTERDAM - Een opzienbarend interview met een 72-jarige man die Friezen haat, Amsterdammers aan het gas wil en ’zijn pik achterna liep’ gaat viraal op internet. De schrijver van het artikel is totaal verrast. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Klaas Slotboom (72) woont in het Friese Gorredijk, en is daar allesbehalve blij mee. „Ik wou dat ik hier nooit gekomen was”, zegt hij in het interview (klik hier of hier), dat van begin tot eind spannend blijft en tot veel hilariteit op internet leidt. „Nog nooit zo’n eerlijk interview gelezen”, schrijft iemand, die bijval krijgt van columniste Nynke de Jongh. „Van begin tot eind GOUD.”

Slotboom liep ’zijn pik achterna’ en vond een vrouw in Gorredijk. Inmiddels is hij – voor de derde keer – gescheiden. In het interview veegt hij de vloer aan met de Friezen, die hij beschrijft als afstandelijk. „Het zijn stugge, nare rotmensen. Als je drie keer goedemorgen zegt, en ze doen der smoel niet open, dan denk je de vierde keer: val dood.”

’Verfrissend’

Journalist Fokke Wester van De Woudklank houdt regelmatig zulke interviews voor de rubriek ’Oer de Brêge’. „Dat is Fries voor ’Over de brug’. Ik ga er naartoe en schiet mensen aan. Het gesprek neem ik op. Wat ik publiceer, is een letterlijke weergave, van begin tot eind.”

Er komt ’altijd wat leuks uit’, zegt Wester, maar deze keer was het gesprek wel erg speciaal. „Ik vond het verfrissend. Meestal kabbelt zo’n interview wat voort.”

’Nooit meegemaakt’

Wester is nog ietwat beduusd over de reacties. Op Twitter werd het interview honderden keren gedeeld, Dumpert stroomt vol met reacties en ook op Facebook verspreidt het zich als een lopend vuurtje, terwijl het bereik van De Woudklank normaal gesproken beperkt blijft.

„Ik kreeg gisteren al een melding dat het viraal gaat. Vreemd dat er zo op wordt gereageerd. Ik heb ooit een stukje geschreven over hectometerpaaltjes die verdwenen waren. Dat werd toen opgepakt door alle media. Dat was al bijzonder, maar dit had ik nooit verwacht.”