2206326
Buitenland

Trump: nieuwe migratiewetgeving uitstellen

President Donald Trump.

President Donald Trump.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump wil de strijd voor een nieuwe immigratiewet in de VS voorlopig stopzetten. Op Twitter riep hij vrijdag de parlementsleden van de regerende Republikeinen op hun pogingen om tot een ​​nieuwe wet te komen op te geven, wegens gebrek aan perspectief. „De Republikeinen moeten stoppen met hun tijd te verspillen totdat we in november meer Republikeinse senatoren en congresleden hebben gekozen”, schreef Trump.

President Donald Trump.

President Donald Trump.

Een immigratiewet heeft momenteel geen kans om door de Senaat te komen, waar de gewone meerderheid van de Republikeinen, op dit moment 51 van de 100 stemmen, niet voldoende is.

Na massale publieke druk heeft Trump zijn harde migratiebeleid aangepast en besloten kinderen van illegale immigranten niet meer van hun ouders te scheiden. Tegelijkertijd zorgde hij ervoor dat migranten alleen samen met hun kinderen in detentie zitten. Het presidentieel decreet is echter voorlopig en moet worden vervangen door een wet die door het parlement wordt aangenomen.

Dit mislukt enerzijds door weerstand van de Democraten, anderzijds door partijconflicten binnen de Republikeinen. Een eerste versie was donderdag al in het Huis van Afgevaardigden afgeschoten, omdat de Republikeinen niet unaniem waren. De stemming over een compromisvoorstel is uitgesteld.