Nieuws/Binnenland
2206795
Binnenland

Rutte: geen andere procedure Raad van State

Mark Rutte.

Mark Rutte.

DEN HAAG - De procedure rond de benoeming van de vicepresident van de Raad van State moet niet veranderd worden. Dat vindt minister-president Mark Rutte. „Volgens mij gaat de benoeming goed zo.”

Mark Rutte.

Mark Rutte.

De ministerraad ging vrijdag akkoord met de benoeming van Thom de Graaf (D66) tot vicepresident van de Raad van State. Zijn naam zou al zijn genoemd tijdens de formatiegesprekken. Daar wilde Rutte niet op ingaan. Hij wilde alleen kwijt dat tijdens de formatie hierover „geen afspraken zijn gemaakt.”

De Kamer heeft eerder aangegeven meer betrokken te willen worden bij de benoeming van de vicepresident, een zeer vooraanstaande en prestigieuze functie. De Raad van State is een van de belangrijkste adviseurs van het kabinet en de hoogste algemene bestuursrechter.

Volgens Rutte is De Graaf geschikt omdat hij ruime politieke en bestuurlijke ervaring heeft en brede kennis van het staatsrecht en wetgeving. „Daarmee verenigt hij alle kwaliteiten die nodig zijn om met gezag en boven de partijen dit ambt te kunnen uitoefenen.”