Nieuws/Binnenland
2206863
Binnenland

Referendumsubsidie Denk ’verkeerd besteed’

VLNR Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk van DENK

VLNR Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk van DENK

DEN HAAG - De subsidie die Denk heeft ontvangen voor de campagne voor het referendum over de inlichtingendiensten is niet besteed zoals de bedoeling was. Maar volgens de partij is dat het bureau aan te rekenen dat de opdracht uitvoerde.

VLNR Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk van DENK

VLNR Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk van DENK

Het kiezersonderzoek waarvoor het wetenschappelijk bureau van de partij subsidie kreeg, dat allerhande kiezers onder de loep zou nemen, is door de opdrachtnemer meer ingezoomd op de Denk-achterban, erkent Denk. De partij stelt dat de opdrachtnemer dat niet in opdracht, maar op eigen houtje deed.

Melding

De mogelijke misstand is gemeld aan de referendumcommissie, die een oordeel over de subsidie moet vellen en zo nodig kan terugvorderen. Denk en onderzoeker Eduard Nandelall, die de partij in de arm nam voor het uitvoeren van het project, geven elkaar de schuld van de verkeerde besteding. Nandelall stelt dat hij wel degelijk werd aangestuurd door het wetenschappelijk bureau van Denk, Statera.

Onlinemarketeer Nandelall en Denk hebben ruzie sinds die eerste onthulde dat Denk overwoog de PVV in diskrediet te brengen met een nepadvertentie in naam van de partij van Geert Wilders. Wilders heeft aangifte gedaan tegen Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan, die volgens Nandelall opdracht gaf voor de advertentie. Die voerde de leus ’Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’ onder de beeltenis van Wilders.

’Te ver’

Ook in die kwestie verweert Denk zich door naar Nandelall te wijzen. Die zou een proefversie van de advertentie uit eigen beweging op internet hebben gezet, terwijl de partijtop al snel besloot dat het plan „te ver” ging.

Nandelall weerspreekt dat en zegt dat Azarkan „draait en liegt om zijn eigen hachje te redden”. De partij zou haar verweer steeds inruilen voor een nieuw, als het oude niet meer vol te houden blijkt. Zo ontkende Denk eerst dat zij überhaupt met de gedachte speelde om nepadvertenties te plaatsen. Toen een opname naar buiten kwam van Azarkan die het bestaan van dat plan bevestigde, veranderde Denk volgens Nandelall van verdediging.

Aangifte

Nandelall gaat aangifte doen bij de politie, omdat Denk buiten zijn medeweten om een vertrouwelijk gesprek tussen hem en Azarkan heeft opgenomen en verspreid. Ook wil hij een zaak aanspannen tegen de partij omdat die zijn goede naam zou hebben geschaad.