Nieuws/Binnenland
2206909
Binnenland

Honderden eindexamens vmbo Maastricht ongeldig verklaard

Schooldirecteur: ’Docenten kenden regels niet’

Maastricht - VMBO Maastricht gaat „op zo kort mogelijke termijn” een plan opstellen voor honderden leerlingen die hun diploma aan hun neus voorbij zien gaan. De Inspectie van het Onderwijs heeft de examens van alle 354 eindexamenkandidaten van de school afgekeurd. Uit onderzoek was gebleken dat resultaten ontbraken van schoolexamens. Die moeten allemaal zijn afgerond voordat een leerling aan het centraal eindexamen mag deelnemen.

„Ik vind dit verschrikkelijk”, reageert de onlangs aangetreden interim-directeur Loek de Veen. Hij zegt dat de docenten van de school „zeer toegewijd” zijn, maar dat „tegelijkertijd is gebleken dat docenten zich onvoldoende bewust zijn van regels en procedures.” Dat is volgens hem de oorzaak van de onregelmatigheden.

Voor iedere leerling gaat de school nu bekijken hoe ze zo snel mogelijk ontbrekende onderdelen van het schoolexamen alsnog kunnen maken. Vervolgens zullen ze ook het centrale eindexamen voor die vakken over moeten doen. Minister Arie Slob waarschuwt dat hij er „ernstig rekening” mee houdt dat voor het overgrote deel van de leerlingen dat niet meer deze zomer lukt. Dat betekent dat zij het examenjaar moeten overdoen.

Aanpassingen

De herkansingsperiode laat in principe geen ruimte voor herexamens in meer dan één of twee vakken. Het examenschema wordt nu zoveel mogelijk aangepast om dat toch mogelijk te maken. De vmbo’ers zijn vrijdagmiddag geïnformeerd. Om de gedupeerden en hun ouders verder bij te praten heeft de school vrijdagavond een besloten bijeenkomst belegd in congrescentrum MECC.

De vmbo-school is onder verscherpt toezicht geplaatst van de inspectie. Die gaat het optreden van de directie nader onderzoeken.

Bijeenkomst

De vmbo’ers zijn vrijdagmiddag geïnformeerd. Om de gedupeerden en hun ouders verder bij te praten heeft de school vrijdagavond een besloten bijeenkomst belegd in congrescentrum MECC.

De scholen hebben „ernstige” fouten gemaakt, schrijft minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. De gedupeerde leerlingen van het Sint-Maartenscollege en het PortaMosana College moeten hun examen waarschijnlijk geheel of gedeeltelijk overdoen, vreest de minister.

Slechte nieuws

De scholen vallen onder de organisatie VMBO Maastricht. De gedupeerde leerlingen kregen vrijdag het slechte nieuws te horen.

Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie bleek dat alle eindexamenkandidaten één of meerdere schoolexamens bij één of meer vakken onvolledig hadden afgerond.

Cijfer 1

Daarnaast deelde een leraar meermaals het cijfer 1 of 1,1 uit wanneer leerlingen afwezig waren geweest, maar werd dat niet gemeld bij de inspectie. Geen enkele eindexamenkandidaat van het vmbo Maastricht had door het handelen van de school mogen deelnemen aan de centrale examens.

Beide scholen hebben „onverantwoord gehandeld”, stelt Slob in de brief. Dat levert een „ontzettende teleurstelling op voor alle leerlingen die erop rekenden volgende week hun diploma-uitreiking te hebben”.

Weet u meer? Laat het dan weten aan onze verslaggever Nico Fassotte