Nieuws/Binnenland
2207218
Binnenland

Rechtszaak MH17 wordt gehouden op Schiphol

DEN HAAG - De rechtszaak over de vliegramp met MH17 wordt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gehouden. De Haagse rechtbank behandelt de zaak. Bij grote of gevoelige zaken wordt vaker uitgeweken naar beveiligde locaties, zoals die op Schiphol.

„Het Paleis van Justitie in Den Haag kan deze zaak met zo’n grote omvang niet huisvesten; de juiste faciliteiten zijn hiervoor niet aanwezig”, staat in de toelichting. Om die reden heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp aangewezen.

Wanneer de zaak plaatsvindt, is nog niet duidelijk. „De rechtbank weet niet of en wanneer een vervolgingsbeslissing genomen wordt en kan dan ook over een verder (inhoudelijk) verloop van het MH17-proces nog niets zeggen”, aldus de toelichting. Fred Westerbeke, hoofdofficier bij het Landelijk Parket en onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT), liet onlangs weten dat hij verwacht dat de personen achter het neerhalen van vlucht MH17 „binnen vijf jaar” voor de rechter zullen staan. Hij zei dat vorige maand tijdens een persconferentie van het onderzoeksteam. Tijdens die bijeenkomst werd duidelijk dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.